تأثیر اسیدسالیسیلیک و متیلجاسمونات بر ویژگیهای مورفولوژیکی، فعالیت آنزیمیهای آنتیاکسیدانی و درصد اسانس گیاه سرخارگل (Echinacea purpurea L.) در شرایط اقلیمی زنجان
(ندگان)پدیدآور
دستیار, یاسیناعلایی, میتراخیری, عزیزالهنوع مدرک
Textمقاله کامل
زبان مدرک
فارسیچکیده
بهمنظور ارزیابی اثر اسیدسالیسیلیک و متیلجاسمونات و اثرات متقابل آنها بر برخی از ویژگیهای گیاه سرخارگل، آزمایشی بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار، در شرایط اقلیمی زنجان اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح اسیدسالیسیلیک (صفر، 1 و 2 میلیمولار) بهعنوان فاکتور اول و متیلجاسمونات در سه سطح (صفر، 5/0 و 1 میلیمولار) بهعنوان فاکتور دوم بودند. صفات مورد ارزیابی شامل صفات مورفولوژیکی (ارتفاع بوته، سطح برگ، تعداد گل، درصد وزن خشک بوته)، صفات فیزیولوژیکی (کلروفیل کل، کاروتنوئید، فلاونوئید) و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی پراکسیداز و کاتالاز و همچنین درصد اسانس بودند. بر پایه نتایج بهدستآمده در این پژوهش، اثر متقابل 1 میلیمولار اسیدسالیسیلیک و 5/0 میلیمولار متیلجاسمونات بیشترین اثر را بر فعالیت آنزیمهای کاتالاز و پراکسیداز داشت. کاربرد برگی اسیدسالیسیلیک 2 میلیمولار باعث افزایش ارتفاع، سطح برگ و تعداد گل شد. در بین غلظتهای مختلف متیلجاسمونات، غلظت 1 میلیمولار این ماده بیشترین اثر را بر مقدار کلروفیل کل، کاروتنوئید و فلاونوئید در مقایسه با تیمارهای اسیدسالیسیلیک داشت و غلظت 2 میلیمولار اسیدسالیسیلیک، بیشترین اثر را بر مقدار درصد اسانس نسبت به تیمارهای متیلجاسمونات بر جای گذاشت. با توجه به نتایج این پژوهش، در مجموع اثر ساده کاربرد برگی 2 میلیمولار اسیدسالیسیلیک و 1 میلیمولار متیلجاسمونات توانست اکثر صفات اندازهگیریشده در این پژوهش را نسبت به تیمار شاهد بهطور معنیداری بهبود بخشد.
کلید واژگان
تعداد گلپراکسیداز
کاروتنوئید
کلروفیل
علوم گیاهان زینتی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2019-05-221398-03-01
ناشر
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانUniversity of Tehran
سازمان پدید آورنده
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجاناستادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان
استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان
شاپا
2008-482X2423-7930




