اثر کشندگی و زیرکشندگی قارچ Metarhizium anisopliae روی فراسنجههای جدول زیستی باروری شته مومی کلم Brevicoryne brassicae در شرایط آزمایشگاهی
(ندگان)پدیدآور
امامی, سانازصفوی, سید علیقوستا, یوبرتنوع مدرک
Textمقاله کامل
زبان مدرک
فارسیچکیده
شته مومی کلم یکی از آفات مهم گیاهان تیره کلم میباشد که با تغذیه مستقیم از شیره گیاهی و انتقال ویروسهای گیاهی خسارت میزند. روش رایج در کنترل آفت مذکور استفاده از حشرهکشهای شیمیایی است. اما آثار سوء استفاده از آنها موجب افزایش توجه به استفاده از ترکیبات و عوامل سازگار با محیط شده است. لذا در این تحقیق قدرت بیمارگری جدایههای DEMI001 و V245 از قارچ Metarhizium anisopliae (Metch.) Sorokin روی حشرات کامل شته مومی کلم در شرایط آزمایشگاهی بررسی شد. حشرات کامل آفت با غلظتهای 103 تا 107 کنیدی بر میلیلیتر تیمار شدند. همچنین فراسنجههای جدول زیستی باروری در شتههایی که با غلظت LC30 (105×1/2 کنیدی بر میلیلیتر) جدایه DEMI001 تیمار شدند، مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاکی از حساسیت حشرات کامل شته مومی کلم به دو جدایه قارچی مورد استفاده بود. مقادیر LC50 برای جدایههای DEMI001 و V245 به ترتیب برابر با 105×5/1 و 106×3/2 کنیدی بر میلیلیتر بود. کمترین زمان لازم برای مرگ 50 درصد افراد جمعیت مربوط به جدایه DEMI001 در غلظت 107 کنیدی بر میلیلیتر، 67/6 روز محاسبه شد. همچنین، نتایج این تحقیق نشان داد که غلظت زیرکشندگی 30 درصد از جدایه DEMI001 قارچ M. anisopliae اثر معنیداری در کاهش قدرت تولیدمثل شته داشت. مقادیر rm و λ در تیمار با جدایه DEMI001 به ترتیب برابر 28/0 ماده/ماده/روز و 32/1 ماده/روز بود. نتایج بهدست آمده نشان میدهد که قارچ M. anisopliae میتواند به عنوان عامل مؤثر در کنترل شته مومی کلم استفاده شود.
کلید واژگان
شتهقارچ بیمارگر حشرات
کنترل بیولوژیک
کنترل بیولوژیک آفات
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2016-11-211395-09-01
ناشر
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران - موسسه تحقیقات کنترل بیولوژیک آفات و بیماریهای گیاهیپردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران موسسه تحقیقات کنترل بیولوژیک آفات و بیماریهای گیاهی
سازمان پدید آورنده
دانشجوی سابق کارشناسیارشد حشرهشناسی کشاورزی، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیهدانشیار گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
دانشیار گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
شاپا
2322-28832423-8090




