کنترل زیستی بیماری کپک خاکستری در سه رقم توتفرنگی با استفاده از استرینهای Bacillus
(ندگان)پدیدآور
امینی, جهانشیرفیضی, ساسانمیرزایی, سهیلانوع مدرک
Textمقاله کامل
زبان مدرک
فارسیچکیده
در این تحقیق تأثیر سویه (استرین)های باسیلوس روی جوانهزنی اسپور و رشد میسلیوم Botrytis cinerea به منظور کنترل زیستی (بیولوژیک) پوسیدگی میوه در سه رقم توتفرنگی شامل Quineliza، Paros و Kurdistan در شرایط آزمایشگاه بررسی شد. از تأثیر سیودو سویۀ جنس باسیلوس روی قارچ بیمارگر در کشت چهار نقطهای، ده سویه که بیشترین بازدارندگی را از رشد داشتند برای کارهای بعدی انتخاب شدند. تأثیر ناهمسازی (آنتاگونیستی) ده سویه روی قارچ بیمارگر با استفاده از آزمون کشت متقابل، سوختوسازگر (متابولیت)های فرّار و تولید مایع خارج یاختهای در شرایط آزمایشگاه انجام شد. نتایج نشان داد که همه سویههای باسیلوس در هر سه آزمون، رشد قارچ بیمارگر را کاهش دادند و این کاهش در جدایههای مختلف متفاوت است. درصد کاهش رشد در کشت متقابل، سوختوسازگرهای فرّار و تولید مایع خارج یاختهای به ترتیب بین 1/67-5/30، 2/86-5/27 و 82-41 متغیر بود. افزون بر این، تأثیر سویههای باسیلوس روی جوانهزنی اسپور و رشد میسلیوم قارچ بیمارگر روی میوههای سه رقم توتفرنگی نشان داد که همۀ سویههای باکتری میتوانند جوانهزنی و رشد میسلیوم قارچ بیمارگر را کاهش دهند و این کاهش در جدایههای مختلف متفاوت بود. همچنین شدت بیماری پوسیدگی میوه توتفرنگی در میوههای تیمارشده با سویههای باسیلوس کاهش شایانتوجهی در مقایسه با تیمار شاهد نشان دادند. نتایج این تحقیق نشان میدهد که ترکیبات تولیدشده بهوسیلۀ سویههای باسیلوس توانایی زیادی در کنترل زیستی بیماری کپک خاکستری دارند و نیاز است تحقیقات بیشتری در شرایط مزرعه روی آنها صورت گیرد.
کلید واژگان
پوسیدگی میوۀ توتفرنگیکنترل زیستی
گونههای باسیلوس
کنترل بیولوژیک بیمایهای گیاهی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2016-05-211395-03-01
ناشر
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران - موسسه تحقیقات کنترل بیولوژیک آفات و بیماریهای گیاهیپردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران موسسه تحقیقات کنترل بیولوژیک آفات و بیماریهای گیاهی
سازمان پدید آورنده
دانشیار گروه گیاهپزشکی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه کردستاندانشجوی کارشناسی ارشد، گروه گیاهپزشکی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه کردستان
استادیار گروه گیاهپزشکی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا همدان
شاپا
2322-28832423-8090




