اثر دما و مدت زمان نگهداری بر قوه نامیه دانه گرده ارقام مختلف خرما
(ندگان)پدیدآور
کمال پورادیب, محمدروحی, وحیدهوشمند, سعداللهمحمدخانی, عبدالرحمانزرگری, حمیدنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
ذخیره دانه گرده میتواند باعث سهولت در مشکل زمان و مکان گردهافشانی دستی گردد. هدف اصلی، حفظ قوه نامیه دانه گرده است که بستگی زیادی به رقم و شرایط نگهداری دارد. در این آزمایش اثرات ارقام، درجه حرارت انبار و زمان نگهداری بر جوانهزنی دانه گرده مورد مطالعه قرار گرفت. بدینمنظور، تحقیقی در قالب یک آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح آزمایشی کاملاً تصادفی در سه تکرار جهت بررسی قوه نامیه دانه گرده چهار رقم خرمای استان فارس در شرایط آزمایشگاهی انجام گردید. ارقام شامل ‘کازرون (7013)'، ‘لار (7035)'، ‘داراب (7016)' و ‘قیروکارزین (7021)' از ایستگاه تحقیقات کشاورزی شهرستان جهرم بودند. تیمارها شامل دماهای مختلف (دمای اتاق (5±20)، 4، 20- و 80- درجه سانتیگراد) و دورههای زمانی مختلف نگهداری (60، 120، 150، 180، 210 و 375 روز) بود. نتایج تجزیه واریانس ساده و مرکب نشاندهنده معنیدار بودن اثر رقم، دما و مدت زمان نگهداری و همچنین اثرات متقابل آنها بر میزان جوانهزنی دانه گرده بود. مقایسه میانگینها نشان داد با کاهش دما میزان جوانهزنی افزایش یافت. از طرف دیگر، با گذشت زمان از شروع آزمایش (تا حدود 150 روز)، میزان جوانهزنی در همه ارقام ابتدا افزایش و سپس کاهش یافت. بهطورکلی، دمای 80- درجه سانتیگراد به عنوان بهترین دما و گرده رقم ‘قیروکارزین (7021)' به عنوان ماندگارترین رقم پس از یک سال نگهداری معرفی گردیدند.
کلید واژگان
ارقام نرانبارداری
جوانهزنی
زمان
گردهافشانی
نخل خرما
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2016-08-221395-06-01
ناشر
دانشگاه تهران، پردیس ابوریحانUniversity of Tehran, College of Abureyhan
سازمان پدید آورنده
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد – ایراناستادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد - ایران
استاد، گروه اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد - ایران
دانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد - ایران
کارشناس ارشد، مرکز تحقیقات کشاورزی جهرم، جهرم - ایران
شاپا
8337-20082345-6957




