اثرات هیومات سدیم و پروبیوتیک بر عملکرد، خصوصیات لاشه، ایمنی و مورفولوژی روده در جوجههای گوشتی
(ندگان)پدیدآور
ایواللهی, لیدااحدی, محمد تقیصحرائی, محمودنوع مدرک
Textعلوم پایه (بیوشیمی، آناتومی، جنین، بافت شناسی و فیزیولوژی)
زبان مدرک
فارسیچکیده
زمینۀ مطالعه: برای حذف آنتیبیوتیکها از صنعت پرورش طیور، یافتن جایگزینهایی مناسب برای بهبود صفات تولیدی و سلامتی پرنده امری ضروری است. در این میان، ترکیبات و مواد افزودنی با منشاء طبیعی یکی از بهترین گزینهها در این رابطه محسوب میشوند. هدف: بررسی تأثیر کاربرد هیومات سدیم و پروبیوتیک و برهمکنش آنها در تغذیه جوجههای گوشتی روی شاخصهای عملکردی، خصوصیات لاشه، فراسنجههای مورفولوژیکی روده و ایمنی در جوجههای گوشتی بود. روشکار: برای این منظور از 336 قطعه جوجه گوشتی جنس نر سویه راس 308 از سن 1 الی 42 روزگی در قالب طرح کاملا تصادفی به صورت فاکتوریل3×2 در 4 تکرار 14 قطعهای استفاده بهعمل آمد، دو فاکتور آزمایشی شامل هیومات سدیم (حامی دام) در سه سطح صفر، 35/0 و 45/0 و پروبیوتیک در دو سطح صفر و 02/0 درصد جیره غذایی بود. نتایج: نتایج نشان داد که ضریب تبدیل غذایی تحت تأثیر اثرات اصلی افزودن هیومات سدیم و پروبیوتیک در دورههای آغازین و رشد قرار ندارد (05/0P>). لیکن ضریب تبدیل غذایی کل دوره، وزن زنده پایان دوره و شاخص تولید در تیمار دریافت کننده هیومات سدیم به میزان 35/0 درصد جیره بهتر از سایرین بود (05/0>). لیکن ضریب تبدیل غذایی کل دوره، وزن زنده پایان دوره و شاخص تولید در تیمار دریافت کننده هیومات سدیم به میزان 35/0 درصد جیره بهتر از سایرین بود (05/0>P). وزن نسبی لاشه در تیمارهای دریافت کننده پروبیوتیک و هیومات سدیم نسبت به گروه شاهد از لحاظ آماری بیشتر بود و از میزان چربی حفره بطنی کمتری نسبت به شاهد برخوردار بودند (05/0>P). همچنین وزن نسبی روده در گروه دریافت کننده پروبیوتیک و هیومات سدیم از لحاظ آماری کمتر از گروه شاهد بود (05/0>P). ولی وزن نسبی سایر اندامهای داخلی تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نداشت (05/0P>). بیشترین میزان تیتر در واکنش به SRBC و ایمنوگلوبولین نوع G در تیمارهای دریافت کننده جیره حاوی 45/0 درصد هیومات سدیم و 02/0 درصد پروبیوتیک حاصل گردید (05/0>P). نتیجهگیری نهایی: استفاده از سطوح 35/0 درصد هیومات سدیم و 02/0 درصد پروبیوتیک در جیره غذایی جوجههای گوشتی باعث بهبود عملکرد رشد، خصوصیات لاشه و فراسنجههای مورفولوژیکی روده میگردد.
کلید واژگان
هیومات سدیمپروبیوتیک
جوجه گوشتی
عملکرد
ایمنی
مورفولوژی روده
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2019-12-221398-10-01
ناشر
دانشگاه تهراندانشگاه تهران
سازمان پدید آورنده
گروه زیست شناسی، واحد اردبیل، دانشگاه آزاد اسلامی، اردبیل، ایرانگروه زیست شناسی، واحد اردبیل، دانشگاه آزاد اسلامی، اردبیل، ایران
بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل (مغان)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اردبیل، ایران
شاپا
2008-25252251-6190




