آلودگی نمونه های سیلوی ذرت و کنسانتره به قارچها و آفلاتوکسین B1 در تعدادی از گاوداری ها در برخی از شهرهای استان یزد
(ندگان)پدیدآور
ترابی, سپیدهیحیی رعیت, رامکشکری, حجت الهخسروی, علیرضانوع مدرک
Textعلوم پایه (بیوشیمی، آناتومی، جنین، بافت شناسی و فیزیولوژی)
زبان مدرک
فارسیچکیده
زمینه مطالعه: آفلاتوکسین B1 یک متابولیت ثانویه سمی است که توسط برخی از گونههای توکسینزای آسپرژیلوس به خصوص آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس تولید شده و موجب آلودگی مواد غذایی دامی میگردد. هدف: هدف از این مطالعه بررسی آلودگی نمونه های کنسانتره و سیلوی ذرت به قارچهای توکسینزا و آفلاتوکسین B1 در گاوداری های استان یزد در ایران بود. روش کار: تعداد 80 نمونه کنسانتره و 80 نمونه سیلوی ذرت از گاوداریهای 4 شهر استان یزد در دو فصل زمستان و بهار (40 نمونه در هر فصل و یک نمونه از هر واحد گاوداری) جمعآوری شدند. نمونهها به منظور جداسازی و تعیین قارچهای توکسینزا بر روی محیطهای قارچشناسی کشت داده شدند. به صورت همزمان، میزان آفلاتوکسین B1 موجود در نمونههای جیره به روش الایزا اندازهگیری گردید. نتایج: نتایج نشان دادند که در فصل زمستان گونههای آسپرژیلوس (3/49 %)، پنیسیلیوم (23 %)، موکور (3/22 %) و فوزاریوم (8/4 %) و در فصل بهار گونههای آسپرژیلوس (9/46 %)، پنیسیلیوم (8/21 %)، موکور (5/28 %) و فوزاریوم (8/2 %) فراوانترین قارچهای جدا شده از کل جیرههای غذایی تحت آزمایش بودند. میانگین آفلاتوکسینB1 در جیرهها به ترتیب در زمستان و بهار g/kgμ 25/0 و g/kgμ 21/0 بود. بر پایه آزمونهای آماری نتایج، اختلافهای معناداری بین فراوانی جدایههای آسپرژیلوس با سایر گونههای قارچی و همچنین بین قارچهای توکسینزا نظیر آسپرژیلوس، فوزاریوم و پنیسیلیوم با سایر قارچهای جدا شده مشاهده گردیدند (05/0>p). در بین قارچ های توکسینزا، اختلافهای معناداری بین گونه های آسپرژیلوس و پنیسیلیوم، گونه های آسپرژیلوس و فوزاریوم و گونه های پنیسیلیوم و فوزاریوم مشاهده گردیدند (05/0>p). ارتباط معناداری بین تعداد قارچهای توکسینزا با آفلاتوکسین B1 جیرهها مشاهده شد (05/0>p). نتیجه گیری نهایی: نتایج حاصل از این مطالعه نشان میدهند که تشخیص سریع و اختصاصی قارچهای مولد آفلاتوکسین جهت اطمینان از سلامت قارچی مواد غذایی دامی ضروری میباشد.
کلید واژگان
آسپرژیلوسآفلاتوکسین B1
جیره غذایی
گاوهای شیری
یزد
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2018-03-211397-01-01
ناشر
دانشگاه تهراندانشگاه تهران
سازمان پدید آورنده
بخش کنترل مواد غذایی، اداره کل دامپزشکی استان یزد، یزد، ایرانگروه میکروبیولوژی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران
گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تخصصی فناوریهای نوین آمل، آمل، ایران
مرکز تحقیقات قارچ شناسی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران
شاپا
2008-25252251-6190




