ارزیابی اثر سولفات آهن بر رشد و برخی شاخص های بیوشیمیایی ریزنمونه های گیاه سیر در شرایط کشت درون شیشه ای
(ندگان)پدیدآور
فتحی رضایی, پریسامحمدنژاد, ماریاآقائی, احمداحمدنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
خواص دارویی سیر (Allium sativum) عمدتاً مربوط به آلیسین با اثرات زیستی گسترده، هدف از این مطالعه بررسی اثر سولفات آهن بر رشد، محتوای آلیسین، پروتئین و سیستئین ریز نمونههای سیر بود. بخش صفحه پایگاهی حبههای سیر پس از ضدعفونی سطحی در محیط کشت موراشیگ و اسکوگ (MS) کشت و پس از یکماه به محیطهای کشت حاوی غلظتهای مختلف سولفات آهن به مدت 10 و 20 روز منتقل شدند. در پایان هر بازه زمانی، میزان رشد گیاهچهها و محتوای آلیسین با استفاده از کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا و مقدار پروتئین و سیستئین به روش اسپکتروفتومتری تعیین شد. بیشترین میزان آلیسین و پروتئین در هر دو بخش ریشه و اندام هوایی در هر دو بازه زمانی در تیمار 12/11 میلیگرم در لیتر مشاهده شد. بیشینه میزان آلیسین و پروتئین به ترتیب در بخشهای ریشه (62/16 میلی مولار در گرم وزن تر) و اندامهای هوایی (8 میلیگرم در گرم وزن تر) گیاهچههای تیمار شده بهوسیله 12/11 میلیگرم در لیتر سولفات آهن بعد از بیست روز اندازهگیری شد. در تیمار 56/5 میلیگرم در لیتر افزایش معنیدار وزن تر و طول ریشه و میزان سیستئین نسبت به سایر تیمارها مشاهده شد. هم چنین تفاوت معنی-دار وزن تر و طول بخش هوایی در غلظت 39/1 میلیگرم در لیتر در مقایسه با سایر تیمارها اندازهگیری شد. با توجه به نقش مهم آلیسین در خواص دارویی سیر، احتمالاً سولفات آهن میتواند محرک مناسبی برای افرایش محتوای آلیسین ریزنمونههای سیر باشد.
کلید واژگان
آلیسینپروتئین
سیر
سیستئین
وزن تر
کشت بافت
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2020-01-211398-11-01
ناشر
انجمن زیست شناسی ایرانIranian Biology Society
سازمان پدید آورنده
Department of Biology, Faculty of Science, University Of Maraghehگروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه مراغه، مراغه، ایران
عضو هیئت علمی دانشگاه مراغه
شاپا
2383-25922383-2606




