ردیابی ترکیبات موسیلاژی در مراحل مختلف تکوین برگ بنفشه معطر (.viola odorata L)
(ندگان)پدیدآور
شفقت, زهرازرین کمر, فاطمهنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بنفشه معطر Viola odorata گیاهی متعلق به تیره بنفشگان میباشد که به دلیل وجود ترکیباتی از قبیل کربوهیدراتها و موسیلاژ در برگ و گل آن خواص دارویی دارد. هیدروکلوئیدهای پلی ساکاریدی از جمله ترکیبات موسیلاژ در بسیاری از گیاهان عالی یافت میشوند. این پلی ساکاریدها یک کلاس ساختاری متنوع از ماکرومولکولهای بیولوژیکی با طیف گستردهای از خواص فیزیکی تشکیل می دهند، به طور گستردهای در پزشکی و تولید دارو کاربرد دارند. این تحقیق با هدف بررسی و ردیابی ترکیبات موسیلاژی و انواع آن در مراحل مختلف تکوین برگ گیاه بنفشه معطر به دلیل ارزش اقتصادی و سیستماتیکی این ترکیبات انحصاری انجام گردید. در این تحقیق بذرهای گیاه بنفشه معطر در شرایط مطلوب گلخانهای در قالب طرح کاملا تصادفی کاشته شدند. جهت بررسی و ردیابی ترکیبات موسیلاژی در مراحل مختلف رشد گیاه، برش عرضی از برگ ها تهیه و با رنگهای شناساگر موسیلاژ رنگ آمیزی شدند. نتایج نشان داد که تعداد عناصر موسیلاژی در مرحله برگچهای بسیار کم و موسیلاژ فقط محدود به دیواره سلولی است. در مرحله رویشی، افزایش تعداد و قطر سلول های موسیلاژی و نیز بهم پیوستن آنها مشاهده شد. در برگهای بالغ، کانالها و حفرههای موسیلاژی، در ناحیههای نزدیک به اپیدرم تحتانی و رگبرگ اصلی، از بهم پیوستن سلولهای موسیلاژی مجاور به وجود آمدند. این ویژگی باعث افزایش مقدار موسیلاژ با رشد گیاه میگردد که یک واکنش تکوینی-حفاظتی محسوب می شود. این ویژگی میتواند در راستای بهره برداری و افزایش تولید ترکیبات دارویی منحصر گیاه بنفشه معطر مورد استفاده قرار گیرد.
کلید واژگان
تکوین برگعناصر موسیلاژی
بنفشه معطر
تکوین
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2018-08-231397-06-01
ناشر
انجمن زیست شناسی ایرانIranian Biology Society
سازمان پدید آورنده
تربیت مدرسدانشگاه تربیت مدرس
شاپا
2383-25922383-2606




