تاثیر گاما آمینوبوتیریک اسید بر ویژگیهای هورمونی و بیوشیمیایی گیاه کدو خورشتی Cucurbita pepo)) تحت سمیت علفکش تریفلورالین
(ندگان)پدیدآور
اسمعیل نژاد, نسرینخارا, جلیلنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
مکانیسم اثر تریفلورالین ازطریق مهار تقسیم میتوز سلولی میباشد. گاما آمینو بوتیریک اسید (گابا) به عنوان اسید آمینه غیرپروتئینی، برخی فعالیتهای فیزیولوژیکی از جمله تنظیم رشد گیاه و مقاومت در برابر تنشها را بر عهده دارد. به منظور بررسی تأثیر علفکش تریفلورالین و نقش گابا بر فعالیتهای آنزیمی و میزان پرولین و تنظیم کنندههای رشد جیبرلین (GA3) و سیتوکینین (6-بنزیل آمینوپورین) در گیاه کدو خورشتی (Cucurbita pepo) آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کرتهای کاملاً تصادفی با 4 سطح غلظت علفکش تریفلورالین (0، 5، 15 و 25 ppm) و دو سطح گابا (0 و 500 میکرومول برلیتر) در 3 تکرار انجام گرفت. تریفلورالین 2 روز قبل از کاشت به گلدانها اضافه شد. سه روز بعد از رشد گیاهچهها، آب مقطر و محلول 500 میکرومول بر لیتر گابا به ترتیب بر سطح برگهای گیاهان شاهد و تیمار اسپری شد. علفکش تریفلورالین بر آنزیم اورنیتینآمینوترانسفراز (OAT)، پرولیندهیدروژناز (PDH)، محتوای پرولین و فیتوهورمونهای جیبرلین و سیتوکینین معنیدار بود. از سوی دیگر، گابا تاثیر معنیداری بر فعالیت PDH و محتوای پرولین و سطح جیبرلین و سیتوکنین بر جای گذاشت. با مصرف گابا، محتوای پرولین و سیتوکینین و جیبرلین به طور معنیداری افزایش یافت در حالی که فعالیت PDH ریشه و بخش هوایی با استفاده از گابا به طور معنیدار کاهش یافت. با افزایش غلظت تریفلورالین، محتوای پرولین و فعالیت OAT افزایش و میزان جیبرلین و سیتوکینین و فعالیت PDH کاهش یافت. شرایط هورمونی و بیوشیمیایی گیاهان کدو تحت سمیت علفکش تریفلورالین با استفاده از گابا بهبود یافت.
کلید واژگان
کدو خورشتیپرولین
فیتوهورمونها
تریفلورالین
گاما آمینوبوتیریک اسید
فیزیولوژی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2020-04-201399-02-01
ناشر
انجمن زیست شناسی ایرانIranian Biology Society
سازمان پدید آورنده
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیهگروه زیست شناسی - دانشکده علوم - دانشگاه ارومیه
شاپا
2383-25922383-2606




