اثر تأخیردهندههای رشد گیاهی بر تولید میکروتیوبر سیبزمینی در محیط کشت مایع ایستا
(ندگان)پدیدآور
ارباب, یحییجامی معینی, متینآرمین, محمدنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
به منظور بررسی اثر تأخیردهندههای رشد گیاهی بر تولید میکروتیوبر سیبزمینی در محیط کشت مایع ایستا، آزمایشی به روش کشت درون شیشهای و به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار در آزمایشگاه بیوتکنولوژی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سبزوار انجام شد. فاکتورهای مورد مطالعه شامل غلظت کلرو کولین کلراید (CCC) در چهار سطح صفر، 150، 300 و 450 میلیگرم در لیتر و غلظت کومارین در پنج سطح صفر، 10، 20، 30 و 40 میلیگرم در لیتر بودند. نتایج نشان داد که محیط کشت مایع ایستا با روش مورد استفاده در این پژوهش را میتوان با موفقیت برای تولید میکروتیوبر سیبزمینی مورد استفاده قرار داد. استفاده از تأخیردهندههای رشد CCC و کومارین، باعث بهبود تولید میکروتیوبر سیبزمینی از طریق کاهش زمان لازم تا شروع غدهدهی، افزایش تعداد میکروتیوبر در گیاهچه و افزایش وزن و قطر میکروتیوبرهای سیبزمینی شد. مصرف 300 میلیگرم در لیتر CCC و 30 میلیگرم در لیتر کومارین، کوتاهترین زمان غدهزایی و بیشترین تعداد میکروتیوبر در گیاهچههای سیبزمینی را به خود اختصاص داد. با این وجود، بیشترین متوسط وزن میکروتیوبرهای سیبزمینی، در غلظت 150 میلیگرم در لیتر CCCو 10 میلیگرم در لیتر کومارین مشاهده گردید. بنابراین، استفاده از غلظتهای 300 میلیگرم در لیتر CCC و 30 میلیگرم در لیتر کومارین جهت کوتاه کردن زمان غدهزایی و افزایش تعداد میکروتیوبر و استفاده از غلظتهای 150 میلیگرم در لیتر CCC و 10 میلیگرم در لیتر کومارین جهت تولید میکروتیوبرهایی با میانگین وزنی بیشتر قابل توصیه میباشد.
کلید واژگان
میکروتیوبرکلرو کولین کلرید
کومارین
محیط کشت مایع ایستا
کشت بافت
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2020-04-201399-02-01
ناشر
انجمن زیست شناسی ایرانIranian Biology Society
سازمان پدید آورنده
دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سبزوارعضو هیأت علمی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سبزوار
عضو هیأت علمی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سبزوار
شاپا
2383-25922383-2606




