اثر دما بر متابولیت ها و بیان برخی از ژنهای مسیر بیوسنتز تیمول و کارواکرول در آویشن باغی (Thymus vulgaris)
(ندگان)پدیدآور
محمدی, ولی الهمندک, بهنامهادیان, جوادزینالی خانقاه, حسننوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
عوامل محیطی مختلف سبب تغییر در میزان و نوع متابولیتهای ثانویه در گیاهان می شوند. بهمنظور بررسی اثر دما بر متابولیتهای ثانویه و بیان ژنهای مسیر بیوسنتزی تیمول و کارواکرول در آویشن باغی، آزمایشی با سه تیمار دمایی گرما، سرما و شرایط طبیعی در اتاقک رشد، به مدت یک ماه اجرا شد. میزان ترکیبات اسانس با استفاده از دستگاه Gc/MS و Gc و میزان بیان ژنهای TvTps1، CYP178، CYP180 و CYP181 بهوسیله qRT-PCR اندازه گیری شد. اگرچه اعمال هر دو تیمار دمایی گرما و سرما، ترکیبات مونوترپنی فنولی (تیمول و کارواکرول) را نسبت به شرایط طبیعی افرایش داد، دمای بالا سبب افزایش معنیدار میزان کارواکرول و دمای پائین، سبب افزایش معنی دار مقدار تیمول شد. تیمارهای دمایی در مقایسه با شرایط طبیعی، میزان گاماترپنین را کاهش داد. تجزیه بیان ژنها نشان داد که اعمال تیمار سرما، سبب افزایش میزان بیان ژنهای TvTps1 و CYP178 و تیمارگرما موجب کاهش آنها شد. میزان بیان ژنهای CYP180 و CYP181 در هر دو شرایط سرما و گرما افزایش نشان داد؛ اگرچه میزان افزایش در شرایط گرما، بسیار بیشتر از تیمار سرما بود. بهطورکلی نتایج نشان داد که دمای محیط نقش بسزایی در میزان متابولیتهای آویشن دارد و احتمالا مناطق گرم تر برای تولید کارواکرول و مناطق سردتر برای تولید تیمول مناسب تر هستند.
کلید واژگان
آویشنتیمول
کارواکرول
محیط
سرما
گرما
CYP
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2020-04-201399-02-01
ناشر
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانسازمان پدید آورنده
دانشیار، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، گروه زراعت و اصلاح نباتات.دانشجوی دکتری، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، گروه زراعت و اصلاح نباتات.
دانشگاه شهید بهشتی
دانشیار، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، گروه زراعت و اصلاح نباتات.
شاپا
2008-48112423-8082




