تفاوت شاخصهای بهبود سلامت قلب در ترکیب اسیدهای چرب خاویار دریایی و پرورشی فیل ماهی (Huso huso)دریای مازندران
(ندگان)پدیدآور
بریمانی, شهرزادهدایتیفرد, مسعودمعتمدزادگان, علیبزرگنیا, عباس
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
ترکیبات تقریبی، اسیدهای چرب و شاخصهای تغذیهای موثر بر سلامت قلب انسان بین خاویار فیل ماهی (Huso huso) دریایی دریای مازندران و خاویار فیل ماهی پرورش یافته در آب شیرین مورد مقایسه قرار گرفت. اندازهگیری پروتئین، چربی، رطوبت و خاکستر با روش استاندارد اندازهگیری ترکیبات تقریبی و سنجش ترکیبات اسیدهای چرب نیز توسط روش گازکروماتوگرافی صورت گرفت. نتایج نشان داد، مقدار ترکیبات تقریبی بین دو نمونه تفاوت معنیداری نداشت، ولیکن برخی از ترکیبات اسیدهای چرب دو نمونه با یکدیگر متفاوت بودند (05/0>P). میزان لینولئیک اسید (linoleic acid, C18:2n6) در خاویار فیل ماهی پرورشی 32/8% بود که به طور چشم گیری بیشتر از خاویار دریایی 37/0% بود (05/0>P). امگا-3 (ω-3) تفاوت معنیداری در نمونه دریایی و پرورشی به ترتیب 42/38 و 42/30 % نداشت، لیکن امگا-6 (ω-6) در نمونه دریایی 27/13 % به طور معنیداری از نوع پرورشی 29/17 % کمتر بود. نسبت امگا-3 به امگا-6 در خاویار دریایی 9/2 بالاتر از نمونه پرورشی 75/1 بود (05/0>P). شاخصهای آتروژنیک (AI) 29/0 و28/0، ترومبوژنیک (TI) 18/0 و 21/0، نسبت هایپوکلسترومی به هایپرکلسترومی (HH) 52/2 و 45/2، پلیئن (PI) 73/1 و 46/1 و قابلیت اکسیداسیون چربی (PDI) 86/326 و 03/269 نیز به ترتیب در خاویار دریایی و پرورشی تفاوت معنیداری نداشتند. مطابق نتایج، خاویار پرورشی میتواند جایگزین غذایی مناسبی برای نوع دریایی خود باشد و اسیدهای چرب این نوع خاویار از میزان شاخصهای کیفی تغذیهای مناسبی به منظور جلوگیری از بیماریهای قلبی-عروقی برخوردار میباشد که این امر خود در حفظ جمعیت دریایی این گونه با ارزش اهمیت شایان توجهی خواهد بود.
کلید واژگان
خاویاردریای مازندران
سلامت قلب
شاخص کیفی تغذیهای
فیل ماهی
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2020-06-211399-04-01
ناشر
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشورAgricultural Research,Education and Extension Organization
شاپا
1026-13542322-5998



