بهبود جوانهزنی بذور فندق (Corylus avellana L.) با استفاده از شرایط درونشیشهای
(ندگان)پدیدآور
راه پیما, سارا الساداتمعینی, احمدجلالی جواران, مختارنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
فندق یکی از مهمترین محصولات خشکباری جهان است و ایران مقام هشتم را در تولید جهانی این محصول دارد. تولید گیاه فندق از طریق بذر جهت برنامههای اصلاحی، معمولاً بهدلیل پوسته چوبی و خواب بذر بهندرت صورت میگیرد. کشت درونشیشهای بذور میتواند روش مناسبی جهت تکثیر فندق در مدت زمان کوتاه و نیز تولید پایههای بذری اصلاح شده باشد. برای این منظور، در این پژوهش اثر نور (تاریکی و تاریکی- روشنایی)، پیشتیمار (سرما و اسیدجیبرلیک)، حالت کشت بذر (بذر کامل و بذر نیمه)، و نوع محیطکشت (MS, MS, WPM, RMS)، روی صفات درصد جوانهزنی، طول ریشه و ارتفاع نوساقه بررسی شدند. نتایج نشان داد که جوانهزنی بذور فندق تنها در تاریکی صورت گرفته و اعمال پیشتیمار سرمایی، در دمای C° 7- بهمدت یک هفته و سپس کشت بذر نیمه در محیط کشت MS، بیشترین میزان جوانهزنی بذر را داشت، در حالیکه بیشترین طول ریشه (cm 8/10) از طریق کشت بذر کامل در محیطکشت MS بدون پیش تیمارهای سرمایی و اسیدجیبرلیک حاصل شد. بلندترین ارتفاع نوساقه (cm 9/6) نیز از طریق کشت بذر کامل در محیطکشت RMS بدون پیش تیمار بدست آمد. در این پژوهش همچنین، جوانهزنی در شرایط درونشیشهای با شرایط کشت در گلدان مقایسه شد و نتایج نشان داد که شرایط درونشیشهای با 6/56% جوانهزنی، نسبت به شرایط برونشیشهای با 33/3% جوانهزنی، بهطور بسیار معنیداری موجب بهبود جوانهزنی فندق شده است.
کلید واژگان
فندقCorylus avellana L
جوانه زنی بذر
پیش تیمار
محیطکشت
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2015-05-221394-03-01
ناشر
دانشگاه بوعلی سیناسازمان پدید آورنده
دانشجوی دکتری اصلاح نباتات، گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی دانشگاه تربیت مدرسدانشیار گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، تهران
دانشیار گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، تهران
شاپا
2476-63132476-566X




