بررسی عوامل مؤثر بر قیمت آرد و نان در صورت اجرای سیاست آزادسازی قیمتها در این حوزه
(ندگان)پدیدآور
ابوالحسنی, لیلیشاهنوشی, ناصردوراندیش, آرشطاهرپور, حمیدرضاغفاری, عباسنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
با در نظر گرفتن این واقعیت که اجرای سیاست آزادسازی قیمت در حوزه آرد و نان از مهمترین موضوعاتی است که باید در اجرای قانون هدفمندی یارانه ها مورد توجه قرار گیرد، هدف مطالعة حاضر شناسایی و اولویتبندی مهمترین عوامل مؤثر بر قیمت آرد و نان در صورت اجرای سیاست آزادسازی قیمت در این حوزه بود. بدین منظور، ضمن استفاده از دو روش تحلیل سلسله مراتبی و تحلیل سلسله مراتبی فازی، نتایج دو روش با هم مقایسه شد. اطلاعات مورد نیاز در سال 1392 از طریق مصاحبه حضوری با هفت نفر از کارشناسان و خبرگان فعال در حوزه آرد و نان و تکمیل پرسشنامه گردآوری شد. نتایج مطالعه حاکی از نامعتبر بودن نتایج روش تحلیل سلسله مراتبی فازی و تأیید اعتبار نتایج روش تحلیل سلسله مراتبی بود. علاوه بر این، نتایج روش تحلیل سلسله مراتبی نشان داد که مهمترین عوامل مؤثر بر قیمت آرد، قیمت گندم داخلی و پس از آن، قیمت جهانی گندم و میزان صادرات است؛ همچنین، قیمت آرد، دستمزد نیروی کار و هزینه سوخت به ترتیب مهمترین عوامل مؤثر در قیمت نان ارزیابی شدند. از اینرو، با توجه به تأثیرپذیری شدید قیمت نان از قیمت گندم پس از آزادسازی قیمتهای آرد و نان، ایجاد ثبات در بازار گندم از طریق عملیات تنظیم بازار و در این راه، بازبینی جدی در قانون خرید تضمینی گندم اجتناب ناپذیر می نماید.
کلید واژگان
قیمت آردقیمت نان
تحلیل سلسله مراتبی (فازی
شماره نشریه
108تاریخ نشر
2020-02-201398-12-01
ناشر
موسسه پژوهش های برنامه ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستاییAgricultural Planning, Economics, and Rural Development Research Institute (APERDRI)
سازمان پدید آورنده
دانشیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.استاد گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
دانشیار اقتصاد کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
دانش آموخته کارشناسی ارشد اقتصاد کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
کارشناس سازمان امور مالیاتی استان خراسان رضوی، مشهد، ایران
شاپا
1022-42112645-6443




