مدیریت مصرف کودهای شیمیایی برای تولید محصول برنج (مطالعه موردی گهرباران ساری)
(ندگان)پدیدآور
عبدی رکنی, خدیجهحسینی یکانی, سید علیعابدی, سمانهکشیری کلائی, فاطمهنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
چکیده تغذیة خاک با مدیریت اصولی مصرف کود به نحوی که عملکرد را با حداقل کردن آسیبهای زیستمحیطی حداکثر کند، اهمیت خاصی دارد. عناصر نیتروژن (N)، فسفر (K) و پتاسیم (P) مهمترین مواد غذایی مورد نیاز گیاه میباشند. به دلیل اینکه استفاده از کودهای شیمیایی میتواند خطرات جدی برای محیط و سلامت جامعه ایجاد کند، هدف از مطالعة حاضر تعیین ترکیب بهینة کودهای مصرفشده در تولید برنج در منطقة گهرباران ساری با استفاده از مدل برنامهریزی آرمانی و نظریة بازیها است. دادههای مطالعة حاضر از طریق تکمیل پرسشنامه و مصاحبة حضوری با 198 کشاورز منطقة گهرباران در سال 1394-1393 جمعآوری شد. نتایج این مطالعه نشان داد که مصرف کود برای محصولات برنج طارم و برنج شیرودی در میان کشاورزان نماینده بهطور متوسط بیشتر از حد بهینه بوده و موجب افزایش آلودگی خاک به مواد شیمیایی شده است. پیروی از الگوی بهینة ارائه شده در این مطالعه برای مصرف کود، موجب کاهش آلودگی خاک به مواد شیمیایی، کاهش هزینة مصرف کود و افزایش تولید به ازای هر واحد مصرف کود میشود. لذا کشاورزان با تأمل در نتایج مطالعاتی نظیر مطالعة حاضر میتوانند مصرف کودهای شیمیایی را مدیریت نمایند و در این راستا سازمانهای کشاورزی نیز در ترویج کشت محصولات ارگانیک کوشا باشند. طبقهبندیJEL: C70، C61
کلید واژگان
مدیریت مواد مغذیبرنامهریزی آرمانی
تئوری بازیها
برنج طارم و شیرودی
شماره نشریه
101تاریخ نشر
2018-05-221397-03-01
ناشر
موسسه پژوهش های برنامه ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستاییAgricultural Planning, Economics, and Rural Development Research Institute (APERDRI)
سازمان پدید آورنده
دانشجوی کارشناسی ارشد اقتصاد کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی سارینویسنده مسئول و دانشیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
استادیار دانشکده اقتصاد، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران. ایران.
دانشجوی دکتری اقتصاد کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
شاپا
1022-42112645-6443




