بررسی شاخصهای فیزیکی مزیت نسبی محصولات زراعی آبی و میزان اثرپذیری شاخص جمعی مزیت نسبی از اجزای تشکیلدهنده آن در استان مازندران
(ندگان)پدیدآور
امیرنژاد, حمیدرفیعی, حامدنوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
در این مطالعه به بررسی سه شاخص مزیت کارایی، مزیت مقیاس و مزیت جمعی (به عنوان شاخصی جامع از مزیت نسبی) در محصولات زراعی آبی استان مازندران پرداخته شده است. نتایج نشان میدهد که شهرستانهای این استان در تولید محصولات زراعی آبی، نسبت به متوسط استانی، بهترتیب در 44/63، 38/48 و 91/55 درصد موارد دارای مزیت مقیاس، مزیت کارایی و مزیت جمعی بودهاند. همچنین این استان در مقایسه با متوسط کشوری از میان تمام محصولات زراعی در محصولات شلتوک، هندوانه، سویا و کلزا، دارای مزیت مقیاس بوده و در تولید محصولات گندم، جو، شلتوک، لوبیا، عدس، پنبه، گوجه فرنگی، خربزه، هندوانه، خیار، یونجه، ذرت دانهای، شبدر، سویا و کلزا، مزیت کارایی نسبت به کشور داشته است. شاخص جمعی مزیت مبین مزیت نسبی استان مازندران در محصولات شلتوک، هندوانه، شبدر، سویا و کلزا بوده است . نتایج همبستگی نشان از همبستگی بیشتر شاخص مزیت جمعی با مزیت مقیاس در شهرستانها و همبستگی بسیار بالای مزیت نسبی تولیدی این استان با مزیت مقیاس در مقایسه با متوسط کشوری دارد. طبقهبندی JEL : R11, Q18, Q16
کلید واژگان
شاخص مقیاس مزیتشاخص کارایی مزیت
شاخص مزیت جمعی
مزیت نسبی
محصولات زراعی آبی
مازندران
شماره نشریه
71تاریخ نشر
2010-05-221389-03-01
ناشر
موسسه پژوهش های برنامه ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستاییAgricultural Planning, Economics, and Rural Development Research Institute (APERDRI)
شاپا
1022-42112645-6443




