اثرات میخک و امولسیون اسانس نعناع و متیل سالیسیلات بر بیهوشی و گلوکز خون ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)
(ندگان)پدیدآور
روحی, زهراایمان پور, محمدرضامحمدی, حامدمحمدی, مجیدنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
استفاده از داورهای بیهوشی یکی از روشهای متداول جهت به حداقل رساندن و یا کاهش اثرات استرس در ماهیان میباشد. هدف از این مطالعه، بررسی اثرات میخک و امولسیون اسانس نعناع و متیلسالیسیلات (CMSE) بر بیهوشی و گلوکز خون ماهی قزلآلای رنگینکمان (25/0±35/27 گرم) بود. ماهیان جهت بیهوشی در معرض غلظتهای مختلف CMSE (395، 526 و 657 میکرولیتر در لیتر) قرار گرفتند. نتایج به دست آمده نشان داد که زمان القاء بیهوشی با افزایش غلظت CMSE بهطور معنیداری کاهش یافت (05/0>P). با اینحال، زمان برگشت از بیهوشی با افزایش غلظت بیهوشکننده بهطور معنیداری افزایش یافت (05/0>P). سرعت زنش سرپوش آبششی در ابتدا افزایش و سپس با افزایش غلظت بیهوشکننده به آرامی کاهش یافت. میزان گلوکز خون بهطور معنیداری تحت تأثیر غلظت بیهوش-کننده بود (05/0>P). بیشترین مقادیر گلوکز بعد از بیهوشی و برگشت از بیهوشی مربوط به غلظت 657 میکرولیتر در لیتر بود. آزمایش دیگری نیز بهمنظور مقایسه امولسیون اسانس نعناع و متیلسالیسیلات با پودر گل میخک انجام شد که در آن ماهیان در غلظت 526 میکرولیتر در لیتر CMSE و 200 میلیگرم در لیتر پورد گل میخک غوطهور شدند. زمان القاء بیهوشی و زمان برگشت از بیهوشی در گروه CMSE سریعتر بود. همچنین، کمترین مقادیر گلوکز و بالاترین سرعت زنش سرپوش مربوط به گروه CMSE بود. در این مطالعه مرگ و میری مشاهده نشد. نتایج این مطالعه نشان میدهد که کاربرد امولسیون اسانس نعناع و متیلسالیسیلات در غلظت 526 میکرولیتر در لیتر میتواند برای بیهوشی ماهی قزلآلای رنگینکمان مناسب باشد.
کلید واژگان
بیهوشیزمان القاء بیهوشی
نعناع
متیل سالیسیلات
قزلآلایرنگینکمان
فیزیولوژی
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2016-08-221395-06-01
ناشر
انجمن زیست شناسی ایرانIranian Biology Society
سازمان پدید آورنده
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگاندانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
شاپا
2383-26142383-2622




