بررسی اثر افزودن مخلوط سیاه دانه و پونه با اسید فرمیک پوششدار بر عملکرد، فراسنجههای خونی، مورفولوژی و جمعیت میکروبی دستگاه گوارش در جوجههای تغذیه شده با جیرههای آردی و پلت
(ندگان)پدیدآور
خلجی, سعید
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
زمینه مطالعاتی: بررسی اثر مخلوط گیاهان دارویی و اسیدهای آلی در جوجههای گوشتی. هدف: بررسی اثر افزودن مخلوط سیاه دانه و پونه با اسید فرمیک پوشش دار (فیتوسید)با هدف بهبود سلامتی دستگاه گوارش و عملکرد جوجههای گوشتی. روش کار: آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی شامل4 تیمار بصورت جیره آردی و 4 تیمار بصورت جیره پلت در 4 تکرار و 7 پرنده در هر واحد آزمایشی انجام شد. تیمارها شامل تیمار کنترل، کنترل به همراه1 گرم فیتوسید در هرکیلوگرم خوراک، کنترل به همراه 2 گرم فیتوسید در هرکیلوگرم خوراک و کنترل به همراه 500 گرم سالینومایسین در هرکیلوگرم خوراک. افزایش وزن، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی جوجهها در سنین مختلف در هر واحد آزمایشی مورد اندازهگیری قرار گرفت. همچنین فراسنجههای خونی در 21 و 42 روزگی، مورفولوژی روده در 42 روزگی و جمعیت میکروبی ایلئوم و سکوم در 7 و 21 روزگی اندازه گیری شد. نتایج: افزودن فیتوسید بطور معنیدار باعث افزایش وزن بدن و خوراک مصرفی و کاهش معنیدار ضریب تبدیل غذایی در جوجههای تغذیه شده با خوراک آردی و پلت شد (01/0>P). افزودن فیتوسید همچنین pH ژژنوم و ایلئوم را بطور قابل توجهی کاهش داد (01/0>P). افزودن فیتوسید در جیرههای پلت سطح اسید اوریک و ازت اورهای خون جوجههای گوشتی را بطور معنیداری کاهش داد. افزودن فیتوسید به جیرههای پلت و آردی منجر به کاهش بسیار معنیدار جمعیت باکتریهای سالمونلا، کلیفرم و اشریشیاکلی در 7 و 21 روزگی در ایلئوم و نیز سکوم جوجههای گوشتی شد. فیتوسید بطور معنیداری طول پرزهای ایلئوم را افزایش داد. P). افزودن فیتوسید همچنین pH ژژنوم و ایلئوم را بطور قابل توجهی کاهش داد (01/0>P). افزودن فیتوسید در جیرههای پلت سطح اسید اوریک و ازت اورهای خون جوجههای گوشتی را بطور معنیداری کاهش داد. افزودن فیتوسید به جیرههای پلت و آردی منجر به کاهش بسیار معنیدار جمعیت باکتریهای سالمونلا، کلیفرم و اشریشیاکلی در 7 و 21 روزگی در ایلئوم و نیز سکوم جوجههای گوشتی شد. فیتوسید بطور معنیداری طول پرزهای ایلئوم را افزایش داد. P). افزودن فیتوسید در جیرههای پلت سطح اسید اوریک و ازت اورهای خون جوجههای گوشتی را بطور معنیداری کاهش داد. افزودن فیتوسید به جیرههای پلت و آردی منجر به کاهش بسیار معنیدار جمعیت باکتریهای سالمونلا، کلیفرم و اشریشیاکلی در 7 و 21 روزگی در ایلئوم و نیز سکوم جوجههای گوشتی شد. فیتوسید بطور معنیداری طول پرزهای ایلئوم را افزایش داد. نتیجه گیری نهایی: بطورکلی نتایج بدست آمده نشان داد که مخلوط گیاه دارویی با اسید آلی میتواند در سلامتی دستگاه گوارش نقش قابل توجهی داشته باشد.
کلید واژگان
اسید فرمیکایمنی
پونه و سیاه دانه
جوجه گوشتی
سلامتی روده
فیتوسید
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2019-11-221398-09-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه ملایرشاپا
2008-51252676-5705