مطالعه عملکرد برههای بلوچی تغذیه شده با بلوکهای خوراک کامل حاوی علف نی
(ندگان)پدیدآور
کریمی, محمد تقیولی زاده, رضاناصریان, عباسعلی
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
زمینه مطالعاتی: یکی از راهبردهایی که میتواند در راستای عملآوری و استفاده بهینه از منابع علف نی موجود در حاشیه رودخانهها جهت تغذیه دام و بهبود وضعیت تغذیه گلههای گوسفند و بز کشور توسعه یابد، استفاده از فناوری تهیه بلوکهای خوراکی است. هدف: هدف از این مطالعه، ارزیابی تاثیر جیره حاوی علف نی (Phragmatis australis) در قالب بلوک خوراک کامل بر رشد و عملکرد برههای بلوچی بود. روش کار: تعداد 30 راس بره نره بلوچی با میانگین سنی 5-6 ماه و وزنی 9/2±28 کیلوگرم با جیرههای کامل بر پایه 30 درصد علوفه و 70 درصد کنسانتره تغذیه شدند. جیرههای آزمایشی شامل 1) خوراک مخلوط کامل حاوی یونجه و کاه گندم (جیره شاهد)، 2) بلوک خوراک کامل حاوی علف نی (جیره بلوک) و 3) خوراک مخلوط کامل حاوی علف نی (جیره مخلوط) بود. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تیمار و ده تکرار انجام شد. نتایج: در مقایسه با جیره مخلوط، جیره بلوک میانگین افزایش وزن روزانه، میانگین مصرف خوراک روزانه، قابلیت هضم مواد مغذی، نیتروژن آمونیاکی شکمبه، اسیدهای چرب فرار شکمبه، جمعیت پروتوزوآهای شکمبه و نیتروژن اورهای خون را به طور معنیداری افزایش داد (05/0>P). تفاوت معنیداری بین جیرههای شاهد و بلوک از نظر صفات ذکر شده مشاهده نشد. سایر صفات بیوشیمیایی خون و مقدار pH شکمبه در محدوده طبیعی برای این نوع از دامها بود. در مقایسه با جیره مخلوط، نرخ خوردن، نشخوار و کل فعالیت جویدن در برههای تغذیه شده با جیره بلوک بیشتر بود (01/0>P). P). تفاوت معنیداری بین جیرههای شاهد و بلوک از نظر صفات ذکر شده مشاهده نشد. سایر صفات بیوشیمیایی خون و مقدار pH شکمبه در محدوده طبیعی برای این نوع از دامها بود. در مقایسه با جیره مخلوط، نرخ خوردن، نشخوار و کل فعالیت جویدن در برههای تغذیه شده با جیره بلوک بیشتر بود (01/0>P). P). نتیجهگیری نهایی: نتایج این آزمایش نشان داد که میتوان با استفاده از فناوری تهیه بلوکهای خوراکی و از طریق جایگزینی یونجه و کاهگندم با علف نی ضمن تغذیه دامها با هزینه کمتر در مناطق دارای پتانسیل رشد سطوح مختلف علف نی به بهبود اقتصاد مردم ساکن در این نواحی و مجموع تولیدات دامی کشور کمک کرد. زمینه مطالعاتی: یکی از راهبردهایی که میتواند در راستای عملآوری و استفاده بهینه از منابع علف نی موجود در حاشیه رودخانهها جهت تغذیه دام و بهبود وضعیت تغذیه گلههای گوسفند و بز کشور توسعه یابد، استفاده از فناوری تهیه بلوکهای خوراکی است. هدف: هدف از این مطالعه، ارزیابی تاثیر جیره حاوی علف نی (Phragmatis australis) در قالب بلوک خوراک کامل بر رشد و عملکرد برههای بلوچی بود. روش کار: تعداد 30 راس بره نره بلوچی با میانگین سنی 5-6 ماه و وزنی 9/2±28 کیلوگرم با جیرههای کامل بر پایه 30 درصد علوفه و 70 درصد کنسانتره تغذیه شدند. جیرههای آزمایشی شامل 1) خوراک مخلوط کامل حاوی یونجه و کاه گندم (جیره شاهد)، 2) بلوک خوراک کامل حاوی علف نی (جیره بلوک) و 3) خوراک مخلوط کامل حاوی علف نی (جیره مخلوط) بود. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تیمار و ده تکرار انجام شد. نتایج: در مقایسه با جیره مخلوط، جیره بلوک میانگین افزایش وزن روزانه، میانگین مصرف خوراک روزانه، قابلیت هضم مواد مغذی، نیتروژن آمونیاکی شکمبه، اسیدهای چرب فرار شکمبه، جمعیت پروتوزوآهای شکمبه و نیتروژن اورهای خون را به طور معنیداری افزایش داد (05/0>P). تفاوت معنیداری بین جیرههای شاهد و بلوک از نظر صفات ذکر شده مشاهده نشد. سایر صفات بیوشیمیایی خون و مقدار pH شکمبه در محدوده طبیعی برای این نوع از دامها بود. در مقایسه با جیره مخلوط، نرخ خوردن، نشخوار و کل فعالیت جویدن در برههای تغذیه شده با جیره بلوک بیشتر بود (01/0>P). P). تفاوت معنیداری بین جیرههای شاهد و بلوک از نظر صفات ذکر شده مشاهده نشد. سایر صفات بیوشیمیایی خون و مقدار pH شکمبه در محدوده طبیعی برای این نوع از دامها بود. در مقایسه با جیره مخلوط، نرخ خوردن، نشخوار و کل فعالیت جویدن در برههای تغذیه شده با جیره بلوک بیشتر بود (01/0>P). P). نتیجهگیری نهایی: نتایج این آزمایش نشان داد که میتوان با استفاده از فناوری تهیه بلوکهای خوراکی و از طریق جایگزینی یونجه و کاهگندم با علف نی ضمن تغذیه دامها با هزینه کمتر در مناطق دارای پتانسیل رشد سطوح مختلف علف نی به بهبود اقتصاد مردم ساکن در این نواحی و مجموع تولیدات دامی کشور کمک کرد.
کلید واژگان
بره بلوچیپروتوزوآ
خوراک کامل بلوک
فعالیت جویدن
علف نی
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2019-11-221398-09-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
گروه علوم دامی دانشگاه فردوسی مشهدگروه علوم دامی دانشگاه فردوسی مشهد
گروه علوم دامی دانشگاه فردوسی مشهد
شاپا
2008-51252676-5705