اثر جایگزینی ید معدنی جیره غذایی با ید آلی بر عملکرد رشد، میزان ید گوشت سینه، غلظت هورمونهای تیروئیدی و برخی فراسنجههای خونی جوجههای گوشتی
(ندگان)پدیدآور
بهروزلک, مرتضیدانشیار, محسن فرهومند, پرویز 
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
زمینه تحقیقاتی: جایگزینی شکل غیرآلی مواد معدنی با شکل آلی آن میتواند اثرات مفیدی بر عملکرد جوجههای گوشتی داشته باشد. هدف: این آزمایش به منظور بررسی تأثیر جایگزینی ید معدنی (یدید پتاسیم) با ید آلی (مخمر ید) در جیره غذایی بر عملکرد رشد، خصوصیات لاشه، میزان ید گوشت سینه، غلظت هورمونهای تیروئیدی و برخی فراسنجههای خونی جوجههای گوشتی انجام گرفت. روش کار: این آزمایش در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی، با تعداد 250 قطعه جوجه گوشتی نر سویه راس با 5 تیمار و 5 تکرار و 10 قطعه در هر تکرار و در یک دوره 42 روزه انجام گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل جایگزینی سطوح صفر، 25، 50، 75 و 100 درصد ید معدنی (یدید پتاسیم) با ید آلی (مخمر ید) بودند. نتایج: افزایش سطح جایگزینی ید معدنی با آلی موجب افزایش خطی بازده لاشه و وزن نسبی ران گردید. بهعلاوه افزایش جایگزینی منبع آلی ید از صفر به 100 درصد به صورت خطی باعث افزایش میزان ید گوشت سینه شد و 100 درصد جایگزینی ید معدنی با منبع آلی بالاترین مقدار ید گوشت سینه را باعث شد. همچنین افزایش جایگزینی ید معدنی با ید آلی وزن نسبی پانکراس، سنگدان، ژوژنوم و غدهی تیروئید را افزایش داد. جایگزینی ید معدنی با ید آلی تا 50 درصد سبب افزایش معنیدار درصد سلولهای قرمز و هماتوکریت خون جوجههای گوشتی شد. غلظت پلاسمایی آنزیمهای آلانینآمینوترانسفراز، آسپارتاتآمینوترانسفراز و آلکالین فسفاتاز، هورمونهای 3 T، 4 T و غلظت LDL سرم خون تحت تأثیر جایگزینی ید معدنی با ید آلی افزایش پیدا کردند. نتیجهگیری کلی: بهطور کلی جایگزینی بیش از 50 درصد ید معدنی با ید آلی موجب اختلال عملکرد غدد پانکراس و تیروئید میگردد. لذا جایگزینی 25 و 50 درصد ید معدنی با ید آلی از طریق افزایش درصد لاشه و ران، میزان ید سینه و وزن نسبی سنگدان و ژوژنوم اثرات مفیدی در جوجههای گوشتی دارد.
کلید واژگان
آنزیمهای کبدیجوجههای گوشتی
هورمونهای تیروئیدی
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2019-02-201397-12-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیهگروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
شاپا
2008-51252676-5705



