بررسی تاثیر اسانسهای گیاهی سیر و میخک بر تجزیهپذیری مادهخشک و جمعیت میکروبی شکمبه گوسفند
(ندگان)پدیدآور
قورچی, تقیقنبری, فرزادخمیری, مرتضیابراهیمی, مریم
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
زمینه مطالعاتی: افزودن اسانسهای گیاهی سیر و میخک به جیره میتواند اثرات مثبت بر روی گوسفند داشته باشد. هدف:به منظور بررسی اثرات اسانسهای روغنی سیر و میخک بر روی میکروارگانیسمهای شکمبه وتجزیهپذیری مادهخشک اجزای خوراکی جیره، دوآزمایش طراحی شد. روشکار: آزمایش اول با استفاده از سه راس گوسفند فیستوله شده در قالب طرح چرخشی گردان انجام گرفت. نمونهگیری و تهیه مایع شکمبه از طریق فیستولا در روز پایانی هر دوره آزمایش (روز 28) و در 3 نوبت انجام گرفت. زمان نمونهگیری قبل از خوراکدهی صبح، 4 ساعت پس از خوراکدهی صبح و 8 ساعت پس از خوراکدهی صبح در نظر گرفته شد. آزمایش دوم: به منظور تعیین تاثیر روغنهای اسانسی بر تجزیهپذیری مادهخشک و تجزیهپذیری موثر مادهخشک در طرح کاملا تصادفی در قالب بلوک که سه نوع خوراک (کاه، یونجه و جو)، دو نوع اسانسهای روغنی (سیر و میخک) و سه تکرار (3 گوسفند فیستول شده ) استفاده شد. انکوباسیون نمونههای خوراکی در زمانهای صفر، 2، 4، 8، 16، 24، 48، 72 و 96 ساعت انجام گرفت. نتایج: نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد اسانسهای روغنی میخک تاثیری بر میزان بار میکروبی شکمبه نداشت، اما اسانس روغنی سیر بار میکروبی شکمبه گوسفند را به صورت معنیداری کاهش داد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که تعداد باکتریهای تولید کننده اسیدلاکتیک در اثر اعمال اسانسهای روغنی سیر در جیره به طور معنیداری کاهش پیدا کرد. اما تیمار میخک تاثیر معنیداری بر تعداد باکتریهای تولید کننده اسیدلاکتیک نداشت. روغنهای اسانسی سیر و میخک تاثیر معنیداری بر تعداد باکتریهای کلیفرم مایع شکمبه نداشتند (05/0 نتیجهگیری نهایی: اسانسهای روغنی سیر و میخک بر میکروارگانیسمهای شکمبه و تجزیهپذیری مادهخشک تاثیر میگذارد
کلید واژگان
اسانسهای روغنیسیر
میخک
تجزیهپذیری مادهخشک
باکتریها
پروتوزوآ
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2018-08-231397-06-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
گروه تغذیه دام و طیور دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانگروه علوم دامی دانشگاه گنبد کاووس
گروه صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
گروه صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
شاپا
2008-51252676-5705



