اثرات سطوح مختلف تفاله خشک گوجهفرنگی بر عملکرد تولید مرغهای تخمگذار و کیفیت داخلی تخممرغ در دما و زمانهای مختلف نگهداری
(ندگان)پدیدآور
میرقلنج, سیدعلیکیانفر, روح اللهجانمحمدی, حسینتقی زاده, اکبر
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
زمینه مطالعاتی: سطوح مختلف تفاله گوجهفرنگی در جیره پس از تولک مرغهای تخمگذار مورد بررسی قرار گرفت. هدف: اثرات سطوح مختلف تفاله خشک گوجهفرنگی در جیره پس از تولک مرغهای تخمگذار بر عملکرد تولید و کیفیت داخلی تخممرغ در دما و زمانهای مختلف نگهداری مورد ارزیابی قرار گرفت. روش کار: آزمایشی با 120 قطعه مرغ تخمگذار لگهورن پس از دوره تولکبری (78 هفتگی) در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تیمار و 5 تکرار و 8 مرغ در دو قفس مجاور طراحی شد. جیرههای آزمایشی شامل جیره غذایی شاهد(بدون تفاله گوجهفرنگی، صفر درصد) و سطوح 5/7 و 15 درصد تفاله گوجه فرنگی بود که اثرات آن به مدت 8 هفته بر عملکرد تولیدی پرندگان مورد ارزیابی قرار گرفت. درپایان دوره، 6 تخممرغ از هر تکرار در دماهای 4 و 25 درجه سانتیگراد و زمانهای 1، 7 و 30 روز پس از تولید، نگهداری و کیفیت داخلی آنها تعیین شد. نتایج: استفاده از تفاله گوجهفرنگی تا سطح 15 درصد جیره غذایی مرغهای تخمگذار به مدت 8 هفته، درصد تولید تخممرغ روز مرغ، وزن تخممرغ، گرم تخممرغ تولیدی، مصرف خوراک و ضریب تبدیل خوراک را بطور معنیداری تحت تاثیر قرار نداد. نتایج نگهداری تخممرغ در دما و زمانهای مختلف نیز نشان داد که اثرات اصلی سطح تفاله گوجهفرنگی و زمان نگهداری تخممرغ بر واحدهاو معنیدار بود (05/0P و با افزایش سطح تفاله گوجهفرنگی در جیره، واحدهاو تخممرغ افزایش و با افزایش زمان نگهداری، واحدهاوتخممرغ کاهش یافت. اثرات متقابل سطوح تفاله گوجه فرنگی با مدت زمانهای نگهداری هم بر روی واحدهاو هم pH سفیده معنیداربود (05/0Pنتیجهگیری نهایی: میتوان تا سطح 15 درصد از تفاله گوجهفرنگی خشک شده در جیره مرغهای تخمگذار در دوره پس از تولک را بدون تاثیر منفی بر عملکرد تولید استفاده کرده و بهدلیل معنیدار بودن اثرات متقابل سطوح تفاله گوجهفرنگی با زمانهای نگهداری تخممرغ، 15 درصد تفاله گوجهفرنگی توانست افزایش pH سفیده و کاهش واحد هاو تخممرغ را محدود کرده و کیفیت داخلی تخممرغ را تاحدودی حفظ کند.
کلید واژگان
تفاله گوجهفرنگیتولیدتخممرغ
تولکبری
نگهداری
واحد هاو
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2017-11-221396-09-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
گروه علوم دامی دانشگاه تبریزگروه علوم دامی دانشگاه تبریز
گروه علوم دامی دانشگاه تبریز
گروه علوم دامی دانشگاه تبریز
شاپا
2008-51252676-5705



