تعیین ترکیب شیمیایی و فراسنجههای تولید گاز دانه ماشک، خلر و گاودانه با استفاده از روش تولید گاز
(ندگان)پدیدآور
میرشادی, شهرامتقیزاده, اکبرنویدگبلو, بیژن
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
زمینه مطالعه: ترکیب شیمیایی دانهها میتواند بر تخمیرپذیری آنها در دستگاه گوارش موثر باشد. هدف: این تحقیق به منظور تعیین ترکیب شیمیایی و فراسنجههای تولید گاز دانه ماشک، خلر و گاودانه در شهرستان تبریز صورت گرفت. روش کار: دادههای بدست آمده در قالب طرح کاملاً تصادفی مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. نتایج: دانههای ماشک، خلر و گاودانه از لحاظ پروتئین خام به ترتیب 06/30، 52/28 و 29/23 درصد ماده خشک، NDF (دیواره سلولی) 55/34، 77/31 و 65/30 درصد ماده خشک و خاکستر 68/3، 32/4 و 05/3 درصد بودند. در بین دانههای آزمایشی دانه گاودانه با پتانسیل تولید گاز 19/278 میلیلیتر، نرخ تولید گاز 106/0 میلیلیتر بر ساعت، اسیدهای چرب کوتاه زنجیر 22/11 میلیمول و انرژی قابل متابولیسم 24/9 مگاژول بر کیلوگرم دارای بالاترین پارامترهای تخمیری و دانه ماشک با پتانسیل تولید گاز 22/263 میلیلیتر، اسیدهای چرب کوتاه زنجیر 48/10 میلیمول و انرژی قابل متابولیسم 79/8 مگاژول بر کیلوگرم دارای کمترین بود. دانه گاودانه نسبت به سایر دانههای مورد آزمایش به دلیل ویژگیهای تخمیر و ترکیبات شیمیایی از ارزش غذایی بالاتری برخوردار میباشد. نتیجهگیرینهایی: نتایج این مطالعه نشان داد که دانههای مورد آزمایش یک منبع مناسب پروتئین برای نشخوارکنندگان میباشند.
کلید واژگان
تولید گازخلر
فراسنجههای تخمیر
گاودانه
ماشک
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2016-11-211395-09-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
1 دانش آموخته کارشناس ارشد گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز2 استاد گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
3 دانش آموخته کارشناس ارشد گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی
شاپا
2008-51252676-5705



