اثر سطوح مختلف اسانس رازیانه بر فراسنجههای تولید گاز و جمعیت پروتوزوآی شکمبه بز در شرایط برون تنی
(ندگان)پدیدآور
میرزایی, سمیهمعینی, محمد مهدیهژبری, فردیننوریان, محمد ابراهیم
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
این بررسی برای ارزیابی اثر سطوح مختلف اسانس رازیانه (صفر، 100، 250، 500، 750 و 1000 میکروگرم در میلیلیتر) بر پتانسیل تولید گاز، فراسنجههای تخمیر شکمبه و جمعیت پروتوزوآ در شرایط برونتنی انجام شد. مایع شکمبه از شش رأس بز مرغوز در حالت ناشتا و با استفاده از لوله مری جمعآوری شد. گاز تولیدی در 96 ساعت گرمخانهگذاری ثبت شد. اثر اسانس بر تعداد پروتوزوآی کل و جنسهای مختلف بررسی شد. همچنین، کل گاز تولیدی بعد از 24 ساعت گرمخانهگذاری، متان تولیدی و برخی دیگر از فراسنجههای تخمیر شکمبه نیز برآورد شد. پتانسیل تولید گاز و سرعت تخمیر تحت تأثیر اسانس رازیانه کم شدند (0001/0>P) و فاز تأخیر در سطوح کم افزایش نشان داد (004/0=P). فراسنجه pH ثابت ماند و تولید نیتروژن آمونیاکی و غلظت کل اسیدهای چرب فرار در سطوح 750 و 1000 کاهش یافت. گاز تولیدی 24 ساعت، تولید گاز متان، میزان ماده آلی واقعاً تجزیه شده و انرژی قابل متابولیسم کم شد، اما ضریب تفکیکپذیری، تولید توده میکروبی و بازده آن افزایش نشان داد (0001/0>P). افزودن اسانس به محیط تخمیر، تعداد پروتوزوآی کل (0001/0>P) و جنسهای انتودینیوم، ایزوتریشیا را کاهش داد، اما تغییری در تعداد دیپلودینیوم و افریواسکولکس ایجاد نکرد. نتایج این بررسی نشان داد که اسانس رازیانه دارای خواص ضد پروتوزوآیی انتخابی علیه انتودینیوم و ایزوتریشیابوده و پتانسیل تغییر تخمیر شکمبه را با کاهش تولید گاز متان و آمونیاک و افزایش ضریب تفکیکپذیری دارد.
کلید واژگان
اسانس رازیانهتخمیر برون تنی
ضریب تفکیکپذیری
متان
نیتروژن آمونیاکی
تغذیه نشخوارکنندگان
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2019-05-221398-03-01
ناشر
دانشگاه گیلانUniversity of Guilan
سازمان پدید آورنده
دانشجوی دکتری علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه رازیدانشیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه رازی
دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه رازی
استادیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه رازی
شاپا
2252-08722538-6107



