بررسی تحمل به خشکی در ژنوتیپهای کنجد در مراحل مختلف رشدی
(ندگان)پدیدآور
افشاری, فاطمهگلکار, پوراندختمحمدی نژاد, قاسمنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
عامل اصلی کاهش عملکرد در محصولات کشاورزی، تنش خشکی است. این پژوهش در دو مرحله (مزرعه و گلخانه) به منظور بررسی تحمل به خشکی در ژنوتیپهای مختلف کنجد انجام شد. در مزرعه، آزمایش به صورت کرتهای یکبارخرد شده بر پایه طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. به طوریکه سه سطح مختلف آبیاری به عنوان عامل اصلی و ژنوتیپهای گرگان، شیراز، مرکزی، بیرجند، ارزوئیه، سیرجان، اردستان و صفی آباد به عنوان عامل فرعی انتخاب شدند. تیمارهای مختلف آبیاری باعث اختلاف معنیداری بر همه صفات مورد مطالعه، به جز تعداد کپسول در بوته شد. ارزوئیه و گرگان به ترتیب با عملکرد 15/1 و 24/0 (تن درهکتار) بهترین و کمترین عملکرد دانه را نشان دادند. تحمل به تنش خشکی در مرحله گیاهچهای، با سه سطح تنش خشکی (بر اساس 100، 80 و 60 درصد ظرفیت زراعی مزرعه) مورد بررسی قرار گرفت. تعداد برگ، طول ساقه و ریشه، وزن خشک ساقه و ریشه ، وزن تر ساقه و ریشه، وزن خشک و وزن تر کل گیاهچه اندازهگیری گردید. بیشترین و کمترین وزن خشک گیاهچه به ترتیب متعلق به رقم ارزوئیه و گرگان با 015/0 و002/0گرم بود.
کلید واژگان
آبیاریتنش
تحمل
کنجد
عملکرد
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2015-02-201393-12-01
ناشر
دانشگاه یزدYazd University
سازمان پدید آورنده
دانشگاه آزاد جیرفتدانشگاه صنعتی اصفهان
دانشگاه کرمان
شاپا
2008-790 X2588-6487




