فعالیت ضدباکتریایی نانوذرات نقرهی سنتز شده با عصاره ی آبی سماق و نانوکامپوزیت نقره-کیتوزان علیه Xanthomonas perforans
(ندگان)پدیدآور
ربیعی, زهراشهریاری, فاطمهصدقیان, سمیه
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
چکیده
یکی از زمینههای کاربردی نانوتکنولوژی استفاده از نانوذرات مختلف در مدیریت بیماریهای گیاهی است. لکه باکتریایی گوجهفرنگی ناشی از باکتری Xanthomonas perforans یکی از بیماریهای مهم است که باعث کاهش کمیت و کیفیت محصول میشود. این مطالعه با هدف بررسی فعالیت ضدباکتریایی نانوذرات نقرهی بیوسنتز شده و نانوکامپوزیت نقره–کیتوزان علیه عامل بیماری لکه باکتریایی گوجهفرنگی انجام شد. نانوذرات به روش سنتز سبز و با عصارهی آبی سماق سنتز شدند. اثر ضدباکتریایی غلظتهای مختلف نانوذرات با روش حداقل غلظت مهارکنندگی سنجیده شد. تشخیص نانوذرات سنتز شده با میکروسکوپ الکترونی روبشی و الگوی پراش اشعه ایکس انجام شد. نانوذرات نقره و نانوکامپوزیت شبه کروی با اندازهی میانگین به ترتیب 35 و 50 نانومتر سنتز شدند. حداقل غلظت مهارکنندگی نانوذرات نقره در غلظت 17 میلیگرم بر لیتر و نانوکامپوزیت در ترکیب سه میلیگرم بر لیتر نانوذره نقره و 94/6 میلیگرم بر لیتر کیتوزان تعیین شد. در آزمایشات گلخانهای نیز نانوذرات نقره در غلظتهای 10، 50 و 100 میلیگرم بر لیتر شدت بیماری لکه باکتریایی گوجهفرنگی را روی نشاءها در مقایسه با شاهد کاهش دادند که بیشترین کاهش با 11/91 درصد مربوط به غلظت 100 میلیگرم بر لیتر بود. همچنین شدت بیماری با استفاده از نانوکامپوزیت نقره-کیتوزان هم در سطح معنیداری کاهش یافت. نتایج این پژوهش نشان داد که نانوذرات بیوسنتز شده علیه باکتری مورد مطالعه فعالیت ضدباکتریایی موثری داشتند.
کلید واژگان
واژه های کلیدی: حداقل غلظت مهارکنندگیشدت بیماری
لکه باکتریایی گوجه فرنگی
نانوتکنولوژی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2020-05-211399-03-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
دانشجوی ارشد سابق گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران.استادیار گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران
استادیار گروه تحقیقات زیست مواد دارویی زنجان، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران.



