اثر مهارکنندگی عصارههای گیاهی تلخ بیان Goebelia alopecuroides L. و گاودانه Vicia ervilia L. بر فعالیت تریپسین و کیموتریپسین گوارشی کرم غوزه ی پنبه Helicoverpa armigera Hb.
(ندگان)پدیدآور
محمدی, داودفرشباف پور آباد, رضارشیدی, محمدرضامحمدی, سیدابوالقاسم
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
چکیده
در گیاهان طی تکامل ترکیبات متعددی برای مقابله با گیاهخواران تولید شدهاست. اختلال در سیستم گوارشی حشرات با استفاده از مهارکنندههای گیاهی آنزیمهای گوارشی، یکی از روشهای موثر مدیریت آفات به شمار میرود. در این مطالعه تاثیر عصارهی تام و فراکسیونهای مختلف بذر گیاهان تلخبیان و گاودانه بر فعالیت پروتئولیتیک سیستم گوارشی کرم غوزهی پنبه مورد بررسی قرار گرفت. عصارهی تام تلخبیان در مهار پروتئاز گوارشی کرم غوزهی پنبه موثرتر از گاودانه بود. همچنین عصارهی تام تلخبیان، تریپسین و کیموتریپسین گاوی و گوارشی حشره مورد مطالعه را بیش از عصارهی گاودانه مهارکرد. عصارهی تام گاودانه در مهار کیموتریپسین موثرتر عمل کرد. فراکسیون (80-70 درصد) تلخبیان بیشترین اثر مهارکنندگی را بر پروتئاز کرم غوزهی پنبه و تریپسین گاوی داشت. فراکسیون اول گاودانه پروتئاز تام گوارشی را بیشتر از سایر فراکسیونها مهار کرد. فراکسیون اول (20- صفر درصد) عصارهی بذر هر دو گیاه در مقایسه با سایر فراکسیونها، تریپسین کرم غوزهی پنبه را بیشتر مهار کرد. فراکسیون چهارم (70-60 درصد) تلخبیان و سوم (60-40 درصد) گاودانه در مهار فعالیت کیموتریپسین کرم غوزهی پنبه موثرتر از سایر فراکسیونها عمل نمودند. مقایسهی تاثیر عصارهی تام گیاهان تلخبیان و گاودانه بر پروتئاز تام گوارشی دو جمعیت مزرعهای و آزمایشگاهی کرم غوزهی پنبه نشان داد که با اختلاف غیرمعنیدار، جمعیت مزرعهای بیش از جمعیت آزمایشگاهی تحت تاثیر قرار گرفت.
کلید واژگان
واژه های کلیدی: پروتئاز تامتریپسین
تلخبیان
گاودانه
کرم غوزهی پنبه
کیموتریپسین
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2016-03-201395-01-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
استادیار گروه گیاهپزشکی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان.استاد گروه گیاهپزشکی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
استاد دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تبریز.
استاد گروه به نژادی و بیوتکنولوژی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز.



