تاثیر افزایش دی اکسیدکربن و دما بر روی برخی عوامل همه گیری شناختی در قارچ Cochliobolus sativus عامل بیماری لکه برگی گندم
(ندگان)پدیدآور
ویانی, علیسینها, پاریمال
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
چکیده
تاثیر مقادیر افزایش یافتهی دیاکسیدکربن و دما بر بیماری لکهبرگی گندم ناشی از قارچ Cochliobolus sativus در شرایط محیطی کنترل شده بررسی گردید. بوتههای گندم در دو سطح از غلظت 2CO (360 و 550 پیپیام) و دو سطح از دما (22 و 25 درجهی سانتیگراد) در اتاقک رشدی، پرورش یافته و در سن سیروزگی با اسپورهای بیمارگر تلقیح شدند. غلظت بالای 2CO موجب افزایش مساحت برگ، اندازهی لکهها، درصد سطح نکروزهی برگ و کاهش تعداد لکهها در واحد سطح برگ و کاهش دورهی نهفتگی هم برای ظهور لکهها و هم برای اسپورزایی گردید. تاثیر افزایش دما نیز به صورت افزایش تعداد لکهها و سطح نکروزهی برگها و کاهش دورهی نهفتگی برای ظهور لکهها و اسپورزایی مشاهده شد ولی تاثیر آن روی مساحت برگ و میانگین اندازهی لکهها معنیدار نبود. کوتاهترین زمان برای دورهی نهفتگی و بیشترین درصد آلودگی برگها در تیمار ترکیبی550 پیپیام غلظت 2CO و دمای 25 درجهی سانتیگراد ثبت گردید. در اتاقکهای رشدی با شیب دمایی نیز تاثیر افزایش دما به صورت افزایشی معنیدار در شدت بیماری در تمامی ژنوتیپها و ارقام مورد بررسی گندم مشاهده شد. بنابراین اثر مستقیم افزایش دما و دیاکسیدکربن بر بیمارگر و میزبان، نقشی تعیین کننده در افزایش شدت بیماری لکهبرگی گندم دارد.
کلید واژگان
واژه های کلیدی: تغییر اقلیمدمای افزایش یافته
2CO افزایش یافته
لکهبرگی گندم
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2016-03-201395-01-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
استادیار گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز.استاد گروه بیماری های گیاهی، موسسه تحقیقات کشاورزی هند، دهلی نو، هند.



