اثر هشت هفته تمرین استقامتی با شدت متوسط همراه با مصرف زعفران بر روند حافظه و یادگیری در موشهای آلزایمری مدل تریمتیلتین
(ندگان)پدیدآور
اکبری, فاطمهمقدسی, مهرزادفارسی, سیروسعدالت منش, محمد امیننوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
سابقه و هدف: اگرچه مطالعات بر انجام فعالیت های ورزشی تأکید دارند، اما اثر تعاملی فعالیت ورزشی همراه با مصرف زعفران بر عملکرد شناختی بیماران آلزایمری به درستی مشخص نیست. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر هشت هفته تمرین استقامتی همراه با زعفران بر ارزیابی حافظه کاری و حافظه احترازی غیرفعال در موشهای صحرایی تیمار شده با نوروتوکسین به عنوان مدلی از بیماری آلزایمر بود. مواد و روشها: در این مطالعه تجربی 40 سر موش صحرایی نر بالغ از نژاد اسپراگ داولی با تزریق درون صفاقی 8 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن حیوان، سم تریمتیلتین مبتلا به بیماری آلزایمر شده و در گروههای (1) کنترل مبتلا به آلزایمر، (2) تمرین استقامتی (3) تمرین استقامتی و مصرف زعفران (4) مصرف زعفران و (5) شم تقسیم شدند. جهت بررسی اثرات القاء بیماری آلزایمر بر متغیرهای تحقیق 8 سر موش صحرایی سالم در گروه کنترل قرار گرفتند. موشهای صحرایی گروههای 2 و 3 به مدت هشت هفته، سه جلسه در هفته، هر جلسه 15 تا 30 دقیقه و با سرعت 15 تا 20 متر بر دقیقه بر نوارگردان ویژه موشهای صحرایی دویدند و گروه های 3 و 4 به مدت هشت هفته روزانه 25 میلی گرم بر کیلوگرم از وزن بدن موشهای صحرایی عصاره آبی زعفران را به صورت صفاقی دریافت کردند. آزمون حافظه کاری با استفاده از دستگاه ماز (Y- Maze) و حافظه احترازی غیرفعال توسط شاتل باکس اندازهگیری شد. جهت تجزیه و تحلیل یافتههای تحقیق از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه به همراه آزمون تعقیبی توکی و آنالیز واریانس دو طرفه انجام شد. یافته ها: نتایج نشان داد تمرین استقامتی به تنهایی و مصرف عصاره آبی زعفران موجب بهبود معنی دار حافظه کاری (002/0=P و 09/11= F برای تمرین استقامتی و 01/0=P و 51/7=F برای عصاره زعفران) و حافظه احترازی غیرفعال (001/0=P و 20/22= F برای تمرین استقامتی و 001/0=P و 83/25=F برای عصاره زعفران) در موشهای صحرایی مبتلا به بیماری آلزایمر می شود. همچنین تعامل تمرین استقامتی و مصرف عصاره آبی زعفران در کاهش مدت زمان سپری شده در خانه تاریک معنیدار بود (001/0=P و 07/23= F). این در حالی بود که تعامل تمرین و عصاره آبی زعفران در افزایش مدت زمان ورود به خانه تاریک و افزایش درصد رفتارهای تناوبی در موشهای صحرایی آلزایمری شده با سم تریمتیلتین معنیدار نبود. نتیجه گیری: به نظر میرسد تمرین استقامتی و مصرف عصاره آبی زعفران موجب بهبود حافظه کاری و حافظه احترازی در موشهای صحرایی آلزایمری شده با سم تریمتیلتین میگردند.
کلید واژگان
تمرین استقامتیمکمل زعفران
حافظه کاری
حافظه احترازی
بیماری آلزایمر
شماره نشریه
30تاریخ نشر
2019-12-221398-10-01
ناشر
دانشگاه مازندرانUniversity of Mazandaran
سازمان پدید آورنده
دانشجوی دوره دکتری فیزیولوژی ورزشی، گروه تربیت بدنی، واحد لارستان، دانشگاه آزاد اسلامی، لارستان، ایراندانشیار فیزیولوژی ورزشی، گروه تربیت بدنی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
استادیار فیزیولوژی ورزشی، گروه تربیت بدنی، واحد لارستان، دانشگاه آزاد اسلامی، لارستان، ایران
استادیار فیزیولوژی، گروه فیزیولوژی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
شاپا
2008-53892538-4295




