تاثیر منابع و مقادیر مختلف نیتروژن بر عملکرد ریشه و برخی ویژگیهای کیفی چغندرقند
(ندگان)پدیدآور
مجیدی, عزیزتابیه زاد, حسیننوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
مدیریت مصرف نیتروژن (N) یکی از عوامل مهم در افزایش عملکرد و بهبود کیفیت محصول چغندرقند است. هدف از انجام این تحقیق، ارزیابی پاسخ گیاه چغندرقند به سه سطح کودی نیتروژن شامل مقدار مصرف بر مبنای آزمون خاک (125 کیلوگرم در هکتار)، 25 درصد کمتر و 25 درصد بیشتر از آن و چهار منبع کودی شامل اوره، نیترات آمونیوم و نیتروژن کندرها شامل اوره آغشته به گوگرد (تولید داخل) و اوره با پوشش گوگردی بودند. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار، در ایستگاه تحقیقات کشاورزی میاندوآب استان آذربایجان غربی به مدت دو سال زراعی (87-1385) اجرا شد. نتایج نشان داد که سطوح کودی نیتروژن بهطور معنیداری عملکرد ریشه، درصد قند و عملکرد شکر را تحت تاثیر قرار داده و بیشترین مقدار این صفات با مصرف نیتروژن بر مبنای آزمون خاک بدست آمد. همچنین، غلظت نیتروژن برگها با افزایش سطوح کودی افزایش یافت. هیچکدام از عوامل مذکور تحت تاثیر منابع کودی نیتروژن قرار نگرفتند. منابع کود نیتروژن بر نیتروژن معدنی (نیتروژن-نیتراتی و نیتروژن-آمونیومی) خاک تاثیر معنیداری داشتند. غلظت نیتروژن معدنی با افزایش سطوح کودی افزایش یافت. بیشترین مقدار نیتروژن معدنی در تیمار مصرف نیتروژن بر مبنای آزمون خاک از منبع نیترات آمونیوم بدست آمد. از نتایج این تحقیق چنین استنباط می شود که برای تامین نیازهای چغندرقند به نیتروژن، میتوان از مصرف یکباره نیتروژن توصیه شده قبل از کشت از منابع کودی نیتروژن کندرها یا مصرف تقسیطی آن از منابع اوره یا نیترات آمونیوم استفاده نمود.
کلید واژگان
اورهاوره با پوشش گوگردی
چغندرقند
مصرف تقسیط نیتروژن
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2018-11-221397-09-01
ناشر
دانشگاه ارومیهUrmia University
سازمان پدید آورنده
عضو هیات علمی (Ph.D.)، بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه، ایرانعضو هیات علمی (Ph.D.)، بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه، ایران.




