تأثیر پلی آمین ها بر ارزیابیهای کمی و کیفی اسانس گیاه دارویی بادرشبو (Dracocephalum moldavica L)
(ندگان)پدیدآور
پدیدآور نامشخصنوع مدرک
TextOriginal Article
زبان مدرک
فارسیچکیده
به منظور ارزیابی اثر پلی آمین های پوتریسین، اسپرمیدین و اسپرمین برعملکرد رویشی، میزان و ترکیبات اسانس گیاهدارویی بادرشبو آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار با استفاده از سه نوع پلی آمین پوتریسین،اسپرمیدین و اسپرمین در شهرستان تبریزانجام شد. با توجه به موقعیت اکولوژیکی این منطقه برای تولید این گیاهمی توان با کاربرد پلی آمین ها به عنوان منبع ارگانیک و طبیعی اقدام به بالا بردن اسانس این گیاه نمود. صفات اندازه گیریشده در این تحقیق شامل ارتفاع، وزن تر و خشک، میزان اسانس و اجزای اسانس بود. اجزای اسانس با استفاده از دستگاهمورد آنالیز قرار گرفت. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که عملکرد رویشی، میزان اسانس و ترکیبات GC/MSاسانس این گیاه تحت تأثیر کاربرد با پلی آمین ها معنی دار بود. بر اساس آزمون مقایسه میانگین ها بیشترین عملکردرویشی در تیمار با اسپرمین به دست آمد وبیشترین مقدار اسانس در تیمار با اسپرمیدین استخراج گردید. به علاوه کمیتو کیفیت اجزای اسانس تحت تأثیر تیمارهای مختلف پلی آمین قرار گرفت، به طوریکه مهم ترین ترکیبات اصلی در این گیاهشامل ژرانیول، ای-سیترال، زد-سیترال، ژرانیال، ژرانیل استات ونرال شناسایی شد که این تغییر در غلظت و نوع مختلفپلی آمین ها متفاوت بود. بیشترین درصد ترکیبات با توجه به غلظت های مختلف پلی آمین متفاوت بود. از آنجایی که اینگیاه دارای اسانس کم و کاربرد زیادی است، این تحقیق به منظور افزایش عملکرد رویشی و اسانس گیاه بادرشبو صورتگرفته است که با توجه به نتیجه به دست آمده پلی آمین ها عملکرد رویشی و اجزای اسانس را در این گیاه افزایشدادند.
کلید واژگان
اسانساسپرمیدین
اسپرمین
بادرشبو
پوتریسین
شماره نشریه
1293تاریخ نشر
2014-08-231393-06-01




