بررسی شرایط بهینه رشد و ارزش غذایی دو ریزجلبک بومی، هماتوکوکوس و دسمودسموس کوناتئوس در محیط های کشت مختلف
(ندگان)پدیدآور
نادری فارسانی, مهدیمشکینی, سعیدمناف فر, رامیننوع مدرک
Textپژوهشی- فارسی
زبان مدرک
فارسیچکیده
مقدمه: تعیین بهینه شرایط کشت یک جلبک تک سلولی با استفاده از محیطهای کشت ضروری از مهمترین ملزومات کشت صنعتی یک جلبک است. دو ریزجلبک هماتوکوکوس و دسمودسموس کوناتئوس جزو ریزجلبکهای مهم آب شیرین با کاربرد صنعتی بالا هستند که به تازگی از آبهای داخلی استان آذربایجان غربی جداسازی شدند.
مواد و روشها: به منظور تعیین بهترین محیط کشت برای این دو گونه تأثیر پنج محیط کشت مختلف (BM، RM، OHM، BBM و CHU) بر رشد، محتوای اسید چرب و پروتئین این دو گونه در یک دوره 12 روزه بررسی شد. برای تعیین نرخ رشد، تراکم سلولی و زمان دو برابر شدن جمعیت ریزجلبکی، شمارش جلبکها به شکل روزانه و با استفاده از لام هموسیتومتری انجام گرفت. در مرحله سکون ریزجلبکها به منظور تعیین میزان اسیدهای چرب و پروتئین برداشت شدند.
نتایج: نتایج این پژوهش بالاترین میزان تراکم سلولی (105×68/0 ± 9/18 سلول در میلیلیتر) و میزان رشد ویژه (06/0 ± 16/0 در روز) را در ریزجلبک هماتوکوکوس در محیط کشت OHM نشان داد. این بررسی نشان داد بیشینه تراکم سلولی (105×11/1 ± 31/21 سلول در میلیلیتر) و بالاترین میزان رشد ویژه (06/0 ± 17/0 در روز) دسمودسموس کوناتئوس در محیط کشت RM حاصل میشود. علاوه بر این بیشترین میزان اسیدهای چرب چند غیراشباع و n−3/ n−6 در هر دو ریز جلبک در محیط کشت BBM به دست آمد.
بحث و نتیجه گیری: بر اساس نتایج به دست آمده، بین ارزش غذایی ریزجلبک از نظر محتوای اسیدهای چرب و میزان رشد ارتباط چندانی مشاهده نشد و به نظر میرسد مسیر مکانیسم رشد جلبکها در تعادل با ارزش غذایی آنها نیست و مطالعات بیشتری در این زمینه لازم است. هرچند با استفاده از محیط کشت BBM برای این دو ریز جلبک میتوان به نرخ رشد کمابیش مناسب و ارزش غذایی کافی دست پیدا کرد.
کلید واژگان
اسیدهای چربپروتئین
دسمودسموس کوناتئوس
میزان رشد ویژه
هماتوکوکوس
بیوتکنولوژی صنعتی و محیطی
شماره نشریه
14تاریخ نشر
2015-08-231394-06-01
ناشر
دانشگاه اصفهانUniversity of Isfahan
سازمان پدید آورنده
کارشناس ارشد تکثیر و پرورش آبزیان، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه، ایراناستادیار بهداشت و بیماریهای آبزیان، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه، ایران
استادیار بیوتکنولوژی آبزیان، پژوهشکده مطالعات دریاچه ارومیه، دانشگاه ارومیه، ایران
شاپا
2322-51732322-5181




