بررسی تاثیر سالیسیلیک اسید بر روی فعالیت آنزیمهای پراکسیداز، کاتالاز و پلیفنلاکسیداز در گیاه سیبزمینی آلوده به قارچ Rhizoctonia solani
(ندگان)پدیدآور
هادی, محمد رضاجعفری نیا, مجتبیبلالی, غلامرضانوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
در این تحقیق اثر سالیسیلیک اسید به منظور کاهش بیماریزایی قارچ رایزوکتونیا سولانی بر روی فعالیت آنزیمهای پراکسیداز، کاتالاز و پلیفنل اکسیداز در رقم سیب زمینی آگریا در شرایط گلخانهای بررسی گردید. دو هفته قبل از کاشت ریزغدههای سیب زمینی، خاک استریل گلدانها در قالب یک طرح کاملا تصادفی با قارچ ریزوکتونیا سولانی آلوده شدند. تیمار سالسیلیک اسید در مرحله 8-7 برگی با غلظتهای صفر 0 (شاهد یا کنترل)، 2/0 و 5/0 میلیمولار هر هفته (مجموعاً چهار هفته) مطابق طرح آزمایش اعمال گردید. بعد از اتمام تیمار اسید سالیسیلیک، میزان فعالیت آنزیمهای پراکسیداز، کاتالاز و پلیفنلاکسیداز در برگ تازه گیاهان سالم و آلوده سیب زمینی اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد که با افزایش میزان اسید سالیسیلیک، میزان فعالیت آنزیم های پراکسیداز و کاتالاز در گیاهان سیب زمینی سالم و آلوده یک روند کاهشی دارد. در صورتی که فعالیت آنزیم پلیفنلاکسیداز در این شرایط یک روند افزایشی را نشان میدهد. به نظر میرسد به علت کاهش فعالیت آنزیمهای کاتالاز و پراکسیداز و تولید انواع اکسیژن فعال (H2O2 , OH- , O2) که برای قارچ سمی است، گیاه سیب زمینی با قارچ رایزوکتونیا سولانی مقابله میکند. همچنین ممکن است به علت افزایش فعالیت آنزیم پلیفنلاکسیداز، مکانیسمهای دفاعی از جمله لیگنینی شدن و ایجاد پلهای عرضی هیدروکسی پرولین در دیواره سلولهای ریشه باعث مقاومسازی بافتهای ریشه گیاه سیب زمینی در برابر قارچ رایزوکتونیا سولانی گردیده است.
کلید واژگان
سیب زمینیاسید سالیسیلیک
رایزوکتونیاسولانی سولانی
پراکسیداز
کاتالاز و پلیفنلاکسیداز
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2016-08-221395-06-01
ناشر
انجمن زیست شناسی ایرانIranina Biology Society
سازمان پدید آورنده
گروه زیست شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرودشتاستادیار گروه زیست شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرودشت
دانشیار گروه پژوهشی بیوتکنولوژی سیب زمینی دانشگاه اصفهان
شاپا
2383-27382383-2746




