تأثیر سالیسیلیک اسید بر ویژگی های مورفولوژیک و عملکرد ارقام سورگوم (Sorghum bicolor L.) تحت رژیمهای مختلف آبیاری
(ندگان)پدیدآور
احمدی زاده, امینخواجویی نژاد, غلامرضاعبدالشاهی, روح الله
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بهمنظور ارزیابی تأثیر سالیسیلیک اسید بر ویژگیهای مورفولوژیک و عملکرد ارقام سورگوم تحت شرایط تنش خشکی، آزمایشی بهصورت کرتهای خردشده-فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. کرتهای اصلی شامل سه سطح آبیاری بر اساس تبخیر از تشتک تبخیر (40، 80و 110 میلیمتر) و ترکیب غلظتهای سالیسیلیک اسید در سه سطح (صفر، یک و دو میلی مولار) و ارقام سورگوم در دو سطح (اسپیدفید و پگاه) بهعنوان کرتهای فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که تأثیر تنش خشکی و سالیسیلیک اسید بر صفات موردبررسی، به جز صفت شاخص برداشت، معنیدار بود. برهمکنش آبیاری و سالیسیلیک اسید بر عملکرد دانه و تعداد برگ و برهمکنش آبیاری و رقم بر تعداد برگ معنیدار بود. بین ارقام سورگوم نیز تفاوت معنیداری برای صفات موردبررسی مشاهده شد ورقم اسپیدفید نسبت به رقم پگاه برتری خود را نشان داد. تنش خشکی شدید باعث کاهش ارتفاع بوته، تعداد برگ، عملکرد علوفهتر، عملکرد علوفه خشک، وزن هزار دانه، کلروفیل، عملکرد دانه و عملکرد زیستی بهترتیب بهمیزان 5/41، 7/37، 2/33، 0/26، 7/53، 7/33 و 5/32 درصد نسبت به شاهد شد. نتایج نشان داد که محلولپاشی با غلظت دو میلیمولار سالیسیلیک اسیدبیشترین تأثیر را بر صفات موردبررسی داشت وموجب افزایش ارتفاع بوته، عملکرد علوفهتر، عملکرد علوفه خشک، کلرووفیل، وزن هزار دانه، عملکرد زیستی و عملکرد دانه بهترتیب بهمیزان 0/15، 1/8، 2/8، 7/16، 3/15، 3/9 و 1/19 درصد نسبت به تیمار شاهد شد. همچنین،کاربرد سالیسیلیک اسید نقش مؤثری در کاهش آسیبهای ناشی از تنش خشکیبر عملکرد ارقام سورگوم داشت، بهطوریکه محلولپاشیدو میلیمولار سالیسیلیک اسید تحت شرایط تنش خشکی شدید بهمیزان 37 درصد اثر تنش خشکی را بر عملکرد دانه کاهش داد و بنابراین کاربرد آن تحت شرایط محدودیت آب توصیه میشود.
کلید واژگان
تبخیرتنش خشکی
شاخص برداشت
عملکرد دانه
عملکرد علوفه
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2018-02-201396-12-01
ناشر
دانشگاه گیلانUniversity of Guilan
سازمان پدید آورنده
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر، کرمان، ایراندانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر، کرمان، ایران
دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر، کرمان، ایران
شاپا
2252-01632538-6115



