ارزیابی صفات فیزیولوژیک، فنولوژیک و مورفولوژیک مرتبط با تحمل به خشکی در گندم نان (Triticum aestivum L.)
(ندگان)پدیدآور
زارع, لیلافرشادفر, عزت الهحق پرست, رضارجبی, رحمانمحمدی سراب بادیه, مریم
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
این تحقیق به منظور شناسایی ژنوتیپهای متحمل به خشکی بر اساس برخی از صفات مهم مورفولوژیک، فنولوژیک و فیزیولوژیک و شاخصهای تحمل به خشکی در گندم نان اجرا شد. بیست ژنوتیپ گندم نان در دو آزمایش مزرعهای تحت شرایط بدون تنش و تنش خشکی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در معاونت موسسه تحقیقات دیم سرارود کرمانشاه مورد ارزیابی قرار گرفتند. صفات مورد مطالعه شامل تعداد دانه در سنبله، طول گردن سنبله، طول سنبله، ارتفاع بوته، وزن هزار دانه، تعداد روز تا ظهور سنبله، روز تا رسیدگی فیزیولوژیک، عملکرد دانه، مساحت برگ پرچم، محتوای آب نسبی برگ، غلظت کلروفیلهای a، b و کل، محتوای پرولین، میزان آب نگهداری شده در برگهای بریده، پایداری غشاء سلولی و پتانسیل آب برگ بودند. علاوه بر این صفات، شاخصهای تحمل به خشکی نیز بر اساس عملکرد دانه در دو شرایط رطوبتی محاسبه شدند. نتایج نشان داد که تنوع ژنتیکی معنیداری بین ژنوتیپهای مطالعه شده برای اصلاح تحمل به خشکی وجود دارد. نتایج حاصل از ارزیابی شاخص عملکرد (YI)، شاخص پایداری عملکرد (YSI)، بهرهوری متوسط (MP)، میانگین هندسی بهرهوری (GMP)، شاخص تحمل (TOL)، شاخص تحمل به تنش (STI) و شاخص حساسیت به تنش (SSI)، ژنوتیپهای نسبتاً یکسانی را به عنوان ژنوتیپهای متحمل به خشکی شناسایی کردند، اما با توجه به همبستگی بالا و معنیدار بین شاخصهای MP، GMP، STI و HMP با عملکرد دانه در هر دو شرایط بدون تنش و تنش خشکی، این شاخصها جهت دستیابی به ژنوتیپهای با عملکرد بالا در هر دو شرایط مناسب بودند. بر این اساس، ژنوتیپهای 72YRRGP، T179، T189، 914GB، MARAGHEH(1379-80) و رقم سرداری به عنوان ژنوتیپهای متحمل به خشکی شناسایی شدند. تجزیه ضرایب همبستگی نیز نشان داد که از بین صفات مورد بررسی، محتوای پرولین برگ، پایداری غشاء سلولی و طول سنبله دارای رابطه قویتری با شاخص تحمل به خشکی (STI) بودند و به عنوان مهمترین صفات برای انتخاب ژنوتیپهای متحمل به خشکی در این تحقیق معرفی میشوند.
کلید واژگان
پایداری غشاء سلولیشاخصهای مقاومت به خشکی
محتوای آب نسبی
محتوای پرولین
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2015-12-221394-10-01
ناشر
دانشگاه گیلانUniversity of Guilan
سازمان پدید آورنده
استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی کرمانشاهاستاد گروه زراعت و اصلاح نباتات پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی کرمانشاه
محقق معاونت موسسه تحقیقات کشاورزی دیم سرارود کرمانشاه
محقق معاونت موسسه تحقیقات کشاورزی دیم سرارود کرمانشاه
دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه زراعت و اصلاح نباتات پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی کرمانشاه
شاپا
2252-01632538-6115



