مطالعه مقایسهای مصرف اوره در تقسیط با پوشش گوگردی و بازدارنده نیتریفیکاسیون بر بهرهوری نیتروژن و عملکرد برنج در دو خاک شالیزاری متفاوت
(ندگان)پدیدآور
شکری واحد, حسنپیکان, مریم
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
اگرچه نیتروژن از عوامل موثر در تولید برنج است، ولی بهرهوری آن در اراضی غرقاب نسبت به اراضی غیرغرقاب کمتر میباشد. بهمنظور بررسی آثار تقسیط اوره، مصرف اوره با پوشش گوگردی و بازدارنده نیتریفیکاسیون بر عملکرد برنج و مقدار جذب و بهرهوری نیتروژن در دو مزرعه تحقیقاتی (ایستگاههای کیسوم و خاک و آب) موسسه تحقیقات برنج کشور که دارای خاکهای متفاوت بودند، آزمایشی با شش تیمار در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار و کاشت برنج رقم خزر اجرا شد. در این مطالعه، آثار کود اوره پوششدار و مصرف بازدارنده نیتریفیکاسیون (2 و 5-دیمتیل پارا بنزو کوئینون) همراه با اوره و تقسیط کود اوره طی دو و سه مرحله مورد بررسی قرارگرفت. نتایج نشان داد که در مزرعه کیسوم با خاک دارای بافت سبک، عملکرد کاه، جذب نیتروژن دانه، جذب نیتروژن کاه و جذب کل بهطور معنیداری تحت تاثیر تقسیط اوره قرار گرفتند. در این مزرعه، حداکثر جذب نیتروژن دانه، کاه و جذب کل با مصرف90 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار از منبع اوره طی سه تقسیط مساوی، یکسوم در هر یک از مراحل نشاکاری، پنجهزنی و تشکیلخوشه در غلاف (تیمار T5) بهدست آمد، در حالیکه حداکثر عملکرد دانه با مصرف 90 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار از منبع کود اوره پوششدار در مرحله نشاکاری (تیمار T2) مشاهده شد. در مزرعه خاک و آب، اثر تیمارها بر عملکرد دانه، عملکرد کاه و جذب نیتروژن دانه و کاه در سطح احتمال یک درصد معنیدار شد، بهطوریکه بیشترین مقدار عملکرد دانه و کاه و جذب نیتروژن دانه و کاه در تیمار T5 مشاهده شد. نتایج این تحقیق نشان داد که برای رقم پرمحصول خزر با طول دوره رشد طولانی در خاکهای با بافت متوسط تا سنگین، تقسیط اوره طی سه مرحله و در خاکهای با بافت سبک تا متوسط، مصرف اوره با پوششگوگردی همراه با روش تقسیط، مناسبترین روش مصرف است.
کلید واژگان
بازیافت نیتروژنبهرهوری نسبی
عملکرد زیست توده
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2017-08-231396-06-01
ناشر
دانشگاه گیلانUniversity of Guilan
سازمان پدید آورنده
عضو هیئت علمی، موسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایرانکارشناس، موسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران
شاپا
2252-01632538-6115



