اثر پرایمینگ با سالیسیلیک اسید روی بنیه و کارکرد گیاهچه های گندم در تاریخ های کاشت متفاوت
(ندگان)پدیدآور
عبداللهی, مهدیشکاری, فرید
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف پرایمینگ با سالیسیلیک اسید بر ویژگیهای مرحله گیاهچهای گندم در شرایط دیر کاشت و مقایسه آن با کاشت معمول، آزمایش مزرعهای در سال زراعی (89- 1388) اجرا شد. در این آزمایش، اثرات 7 سطح پرایمینگ بذر گندم رقم الوند با سالیسیلیک اسید شامل شاهد (بذر تیمار نشده)، 400، 800، 1200، 1600، 2000 و 2400 میکرومولار در دو تاریخ کاشت معمول در منطقه (اول آبان) و کاشت دیر هنگام (اول آذر) بررسی شد. نتایج نشان داد که کاشت دیرهنگام موجب کاهش درصد سبز و درصد بقای زمستانه گیاهچه، تعداد برگ و پنجه، شاخص سطح برگ، وزن خشک اندامهای مختلف گیاه و نسبت سطح برگ شد. پرایمینگ با سالیسیلیک اسید موجب شد تا ویژگیهای گیاهچه شامل تعداد برگ، تعداد پنجه، طول اولین برگ، طول ریشه، وزن تر و خشک اندامهای مختلف بوته، میزان قند و پرولین طوقه و برگ و شاخصهای رشد در تاریخ کاشت اول بهبود یابد. با این حال، پرایمینگ در تاریخ کاشت دوم، فقط بر درصد سبز، درصد بقای گیاهچهها، طول ریشه، مقدار پرولین و کربوهیدراتهای محلول اثر مثبت داشت و بر دیگر صفات اثر معنیداری نداشت. همچنین، عمل پرایمینگ موجب شد تا نسبت بخش هوایی به ریشه در هر دو تاریخ کاشت تا تیمار 2000 میکرو مولار کاهش یابد، که بیانگر اثر این هورمون در توزیع و تجمع بیشتر ماده خشک در ناحیه ریشه در مقایسه با بخش هوایی تا این غلظت است. بالاترین مقدار در تعداد برگ، تعداد پنجه، وزن تر (کل، ریشه و طوقه)، وزن خشک (کل، غلاف برگهای علفی و طوقه) و نسبت ریشه به ساقه مربوط به غلظت 2400 میکرومولار سالیسیلیک اسید بود. به نظر میرسد کاربرد سالیسیلیک اسید از طریق افزایش سرعت جوانهزنی و درصد سبز و افزایش میزان کربوهیدراتهای محلول و پرولین در طوقه و برگ، گیاهچههایی را تولید کرده که میزان زمستانگذرانی بالاتری را در مقایسه با بذرهای تیمار نشده داشتند و در نتیجه درصد گیاهچههای زنده مانده پس از زمستان به طور معنیداری افزایش پیدا کرد.
کلید واژگان
پرایمینگپرولین
دیرکاشتی
سالیسیلیک اسید
سرمازدگی
کربوهیدرات محلول
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2013-05-221392-03-01
ناشر
دانشگاه گیلانUniversity of Guilan
سازمان پدید آورنده
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجاندانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان
شاپا
2252-01632538-6115



