• ثبت نام
    • ورود به سامانه
    مشاهده مورد 
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • فیزیولوژی محیطی گیاهی
    • دوره 14, شماره 53
    • مشاهده مورد
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • فیزیولوژی محیطی گیاهی
    • دوره 14, شماره 53
    • مشاهده مورد
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    اثر تیمار شوری بر رشد و برخی پارامترهای بیوشیمیایی گیاه سرخارگل ارغوانی (Echinacea purpurea L.)

    (ندگان)پدیدآور
    اقدسی, مهنازفاطمی, محمداسدی رکابدارکلایی, اسیه
    Thumbnail
    دریافت مدرک مشاهده
    FullText
    اندازه فایل: 
    798.0کیلوبایت
    نوع فايل (MIME): 
    PDF
    نوع مدرک
    Text
    پژوهشی
    زبان مدرک
    فارسی
    نمایش کامل رکورد
    چکیده
    سرخارگل (Echinaceae prupurea)، گیاهی علفی و چند ساله از تیره­ی کاسنی است که خواص دارویی متعددی از آن گزارش شده است. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر تنش شوری بر رشد و برخی پارامترهای بیوشیمیاییاین گیاه است. به این منظور گیاهچه­های سرخارگل به مدت 20 روز در محیط کشت هوگلند حاوی غلظت­های مختلف نمک (0، 25، 50، 75، 100 میلی­مولار) تیمار شدند. آزمایش در قالب طرح بلوک‌های تصادفی با 5 تکرار انجام شد.  نتایج حاصل نشان داد که شوری در سطوح مختلف اثر معنی­داری بر وزن خشک اندام هوایی نداشت. اما تیمار گیاهچه­ها با غلظت 25 میلی­مولار نمک سبب افزایش معنی­دار وزن خشک و تر ریشه گشت. همچنین تیمار شوری به‌ترتیب سبب افزایش و کاهش قندهای محلول بخش هوایی و ریشه شد. بررسی فعالیت آنزیم­های آنتی‌اکسیدانت نشان داد که شوری بر فعالیت آنزیم کاتالاز اثر معنی­داری نداشته و تنها در تیمار 75  میلی­مولار سبب افزایش معنی­دار فعالیت آنزیم پراکسیداز در هر دو بخش هوایی و ریشه شد. سنجش ترکیبات فنلی نیز نشان داد که تیمار شوری به‌ترتیب سبب کاهش و افزایش میزان این ترکیبات در بخش هوایی و ریشه گشت. نتایج حاصل از آنالیز HPLC میز نشان داد که بالاترین میزان شیکوریک اسید (3/1 میلی­گرم در هر گرم وزن خشک) مربوط به گیاهچه­های شاهد بود. در حالی که تیمار گیاهچه­ها با غلظت­های 25 و 50 میلی­مولار نمک اثر معنی­داری بر میزان شیکوریک اسید بخش هوایی نداست. از سویی دیگر تیمار 75 میلی­مولار نمک سبب کاهش میزان این ترکیب شد. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که تیمار 50  میلی­مولار نمک به ترتیب سبب افزایش 2 و 5 برابری در میزان  کافئیک اسید (پیش ماده شیکوریک اسید) و کلروژنیک اسید در اندام ریشه شد. با توجه به شواهد حاضر به نظر می­رسد که با اعمال تنش شوری بتوان تولید ترکیبات با ارزش دارویی گیاه سرخارگل را افزایش داد.
    کلید واژگان
    رشد
    سرخارگل
    شیکوریک اسید
    کافئیک اسید
    کلروژنیک
    فنل

    شماره نشریه
    53
    تاریخ نشر
    2019-05-22
    1398-03-01
    ناشر
    دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان
    سازمان پدید آورنده
    گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه گلستان، گرگان، ایران
    گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه گلستان، گرگان، ایران
    گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه گلستان، گرگان، ایران

    شاپا
    7671-2423
    URI
    http://ecophysiologi.gorganiau.ac.ir/article_665756.html
    https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/388716

    مرور

    همه جای سامانهپایگاه‌ها و مجموعه‌ها بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌هااین مجموعه بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌ها

    حساب من

    ورود به سامانهثبت نام

    آمار

    مشاهده آمار استفاده

    تازه ترین ها

    تازه ترین مدارک
    © کليه حقوق اين سامانه برای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران محفوظ است
    تماس با ما | ارسال بازخورد
    قدرت یافته توسطسیناوب