اثر نانوکودهای آهن، منگنز و نیتروژن بر برخی از صفات زراعی و فیزیولوژیک ارقام مختلف کنجد (Sesamum indicum L.)
(ندگان)پدیدآور
بختیاری, جعفرملکی, معصومهرستمی, مجیدنوع مدرک
Textپژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بهمنظور ارزیابی تأثیر نانوکودهای آهن، منگنز و نیتروژن بر برخی از صفات زراعی و فیزیولوژیکارقام کنجد، آزمایشی مزرعهای بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1394 در مزرعهای واقع در شمالغرب شهر دهلران اجرا گردید. فاکتورهای آزمایش شامل نوع رقم (بومی، دشتستان 2 و داراب 1) و نوع محلولپاشی نانوکودها (شاهد، منگنز، آهن و نیتروژن) با غلظت دو در هزار بودند. بر اساس نتایج برهمکنش محلولپاشی نانوکودها و رقم بر تعداد دانه در کپسول، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت در سطح پنج درصد معنیدار بود. مقدار کاروتنوئیدها و قندهای محلول گیاه فقط تحت تأثیر تیمار محلولپاشی نانوکودها قرار گرفت و بیشترین مقدار این ترکیبات در شرایط استفاده از آهن مشاهده شد. بیشترین مقدار عملکرد بیولوژیک در رقم دشتستان 2 و در تیمار محلولپاشی منگنز و کمترین عملکرد بیولوژیک در رقم داراب 1 و در شاهد بهدست آمد. عملکرد دانه و مقدار کلروفیل a تحت تأثیر رقم و محلولپاشی قرار گرفت ولی برهمکنش تیمارها بر عملکرد دانه معنیدار نبود. بیشترین عملکرد دانه در رقم دشتستان 2 مشاهده شد و اختلاف معنیدار با دو رقم دیگر داشت. بیشترین عملکرد دانه در تیمار نانوکود منگنز مشاهده شد که اختلاف معنیدار با تیمار محلولپاشی آهن و شاهد داشت. با توجه به نتایج بهدستآمده بهترین رقم برای کاشت در منطقه مورد مطالعه رقم دشتستان 2 بود. علاوه بر این اثر نانوکود منگنز در بهبود عملکرد دانه ارقام مختلف کنجد قابلملاحظه بود به همین دلیل ضمن توصیه این نانوکود برای تغذیه کنجد انجام مطالعات تکمیلی در ارتباط با اثرات این کود پیشنهاد می شود.
کلید واژگان
تغذیه گیاهیقند محلول
عملکرد
کلروفیل
محلولپاشی
شماره نشریه
48تاریخ نشر
2018-02-201396-12-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگانسازمان پدید آورنده
گروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه ملایر، ملایر، ایرانگروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران
گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران




