مقایسه ترکیب بیوشیمیایی روغن سه رقم زیتون (Olea europaea L.) در مناطق مختلف استان گلستان
(ندگان)پدیدآور
سیفی, اسماعیلجلالی, آرزوابراهیم نیا, سمیهفریدونی, حسیننوع مدرک
Textپژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
میوهی زیتون دارای روغنی بسیار مطلوب و با خواص تغذیهای بسیار عالی میباشد. با توجه به نیاز شدید کشور به روغنهای خوراکی و کیفیت عالی روغن زیتون، افزایش سطح زیر کشت زیتون یکی از اهداف برنامههای کشاورزی در ایران است. در این مطالعه، سه رقم میشن، کرونایکی و زرد از سه منطقه در استان گلستان (ورسن، گناره و مینودشت) از نظر کمیت و کیفیت روغن بررسی شدند. نتایج نشان داد که بین مناطق و ارقام مختلف تفاوتهای معنیدار وجود داشت. ارقام میشن ورسن و کرونایکی مینودشت بهترتیب بیشترین و کمترین وزن تکمیوه را داشتند. ارقام میشن گناره، زرد گناره و میشن ورسن بیشترین درصد ماده خشک را در میوه تولید کردند. بالاترین درصد روغن در وزن خشک و وزن تر بهترتیب در ارقام کرونایکی گناره و زرد گناره مشاهده شد. از نظر صفات فیزیکوشیمیایی روغن، رقم میشن گناره حاوی کمترین مقدار اسیدهای چرب آزاد بود. کرونایکی مینودشت کمترین ارزش K232 را دارا بود؛ در حالی که بیشترین مقدار کلروفیل کل و کاروتنوئید کل را نشان داد. روغن حاصل از زیتون منطقه ورسن بهترتیب کمترین و بیشترین مقادیر پراکسید و شاخص K270 را به خود اختصاص داد. بهطورکلی، نتایج این تحقیق نشان داد که رقم کرونایکی برای کشت در هر سه منطقه گناره، مینودشت و ورسن مناسب است.
کلید واژگان
اسیدهای چرب آزادپراکسید
روغن زیتون
صفات فیزیکوشیمیایی
Olea europaea
شماره نشریه
43تاریخ نشر
2016-11-211395-09-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگانسازمان پدید آورنده
گروه علوم باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، گرگان، ایرانگروه علوم باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، گرگان، ایران
گروه علوم باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، گرگان، ایران
مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، گرگان، ایران




