شناسایی برخی ارقام انگور بر اساس خصوصیات مورفولوژیکی میوه و بذر آنها
(ندگان)پدیدآور
موسی زاده, رضاشور, محمودتهرانی فر, علیداوری نژاد, غلامحسینمختاریان, علی
نوع مدرک
Textپژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بهمنظور شناخت بهتر ارقام انگور برای کاربرد آنها در برنامههای اصلاحی آینده و بررسی برخی خصوصیات مورفولوژیکی میوه و بذر 11 رقم انگور در کلکسیون مرکز تحقیقات کشاورزی و منابعطبیعی خراسان رضوی در سال 90-1388، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار به مرحله اجرا درآمد. با استفاده از تجزیه کلاستر طبقهبندی و تفکیک ارقام مشابه در فاصله اقلیدسی 20 به 3 گروه صورت گرفت. نتایج نشان داد که بیشترین وزن، حجم و قطر میوه انگور بهترتیب با میانگین 15/5 گرم، 8/4 سانتیمتر مکعب و 95/1 سانتیمتر برای رقم سمرقندی لطفآباد و کمترین میزان با 1/1 گرم، 91/0 سانتیمتر مکعب و 91/0 سانتیمتر برای رقم دیزماری رضائیه مشاهده شد. رقم مقنائی مشهد بیشترین (64/2 سانتیمتر) و رقم دیزماری رضائیه کمترین (1/1 سانتیمتر) طول حبه را داشتند. همچنین بیشترین وزن دانه برای رقم عسگری بیرجند (74 میلیگرم) و کمترین آن برای رقم سبزه درگزی (18 میلیگرم) بدست آمد. حداکثر تعداد دانه در هر میوه در رقم سمرقندی لطف آباد (38/3 عدد) و حداقل تعداد آن در رقم پشت گل مشهد (44/1 عدد) مشاهده شد. نتایج همبستگی ساده صفات، وجود همبستگی مثبت و منفی معنیداری را بین برخی صفات مهم عملکرد انگور نشان داد. وزن میوه با طول و عرض و حجم آن یک رابطه مثبت و معنیداری را در سطح 1 درصد نشان داد. به طور کلی چنین به نظر میرسد که صفات مربوط به اندازه میوه به خوبی قادر به تفکیک و تمایز ارقام انگور بودند.
کلید واژگان
ارقام انگورتجزیه کلاستر
صفات میوه و بذر
ضریب همبستگی
شماره نشریه
28تاریخ نشر
2013-03-211392-01-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگانسازمان پدید آورنده
دانشجوی کارشناسیارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
دانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
دانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
کارشناسارشد، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابعطبیعی خراسان رضوی، مشهد، ایران.



