بررسی اثرات دگرآسیبی زعفران بر جوانهزنی و رشد اولیه علفهای هرز گچ دوست (Gipsophylla pilosa) و شلمبیک (Rapistrum rugosum)
(ندگان)پدیدآور
عزیزی, الهامعلیمرادی, لیلاجهانی کندری, مریمسیاهمرگویی, آسیه
نوع مدرک
Textپژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بهمنظور بررسی اثر دگرآسیبی عصاره اندامهای مختلف زعفران بر جوانهزنی گونههای علف هرز شامل شلمبیک و گچ دوست، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار برای هر یک از گیاهان مورد نظر اجرا گردید. تیمارهای مورد بررسی شامل عصاره اندامهای بنه و برگ گیاه زعفران در پنج سطح (صفر، 5/0، 1، 5/1 و 2 درصد) بود. نتایج نشان داد که رابطه همبستگی بین سطوح مختلف غلظت و درصد و سرعت جوانهزنی گیاهان از نظر آماری منفی و معنیدار بود. با افزایش غلظت عصاره زعفران، درصد و سرعت جوانهزنی شلمبیک و گچ دوست روند کاهشی نشان داد. در مقایسه دو اندام بنه و برگ زعفران، اثرات دگر آسیبی برگ بیشتر از بنه بود، بهطوریکه در گیاه شلمبیک درصد جوانهزنی در نمونه شاهد (آب مقطر) 100 درصد بوده و در تیمار 2 درصد عصاره بنه و برگ بهترتیب به 92 و 47 درصد رسید. در گیاه گچ دوست نیز درصد جوانهزنی در تیمارهای 2 درصد بنه برابر نمونه شاهد و معادل 88 درصد و در تیمار 2 درصد برگ 33/5 درصد بود. همچنین با افزایش غلظت عصاره زعفران، طول ریشهچه و ساقهچه در گیاهان مورد بررسی کاهش یافت.
کلید واژگان
بنه زعفراندرصد جوانهزنی
سرعت جوانهزنی
عصاره
شماره نشریه
30تاریخ نشر
2013-08-231392-06-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگانسازمان پدید آورنده
استادیار، بخش علوم کشاورزی دانشگاه پیام نوراستادیار، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد، مشهد، ایران
استادیار، بخش علوم کشاورزی دانشگاه پیامنور
استادیار گروه زراعت دانشگاه علوم کشاورزی و منابعطبیعی گرگان، گرگان، ایران



