بررسی فیتوشیمیایی اسانس گیاه دارویی Salvia eremophila Boiss. در مراحل مختلف فنولوژی در استان یزد
(ندگان)پدیدآور
زارعی, غلامرضامروتی شریف آباد, عباسنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
گیاه مریم گلی بیابانی با نام علمیBoiss. Salvia eremophila متعلق به تیره نعنا و یکی از گونه های معطر و انحصاری ایران است. این تحقیق با هدف مقایسه کمیت و کیفیت اسانس سرشاخههای این گیاه در مراحل مختلف فنولوژی در دو فصل بهار و تابستان در سال 1393 در منطقه حفاظت شده مرور از استان یزد انجام شد. مراحل فنولوژی مورد مطالعه شامل مرحله قبل از گلدهی، اوایل گلدهی، اواخر گلدهی و میوهدهی کامل بودند. استخراج اسانس سرشاخههای گیاه با استفاده از روش تقطیر با آب( طرح کلونجر) و آنالیز اسانس با استفاده از دستگاه گازکروماتوگراف و گاز کروماتوگراف متصل شده به طیف سنج جرمی (GC/Ms) انجام شد. نتایج نشان داد که در فصول بهار و تابستان بیشترین بازده اسانس در مرحله میوهدهی کامل و بهترتیب 99/1 درصد و 59/1 درصد و کمترین بازده اسانس در مرحله اواخر گلدهی به میزان 34/1 درصد و 13/1 درصد میباشد. عمدهترین ترکیبات اسانس در هر دو فصل بهترتیب آلفا-پینن، بورنئول، بورنیل استات و کامفن بودند. آلفا-پینن (97/35 درصد) و کامفن (11/12 درصد) در اسانس بهاره بیشتر از تابستان و بورنئول (37/24 درصد) و بورنیل استات (26/19 درصد) در اسانس تابستانه بیشتر از بهاره است. مرحله میوهدهی کامل در آبانماه بهعنوان بهترین مرحله برداشت جهت حصول حداکثر بازده اسانس پیشنهاد میگردد و همچنین گیاه مریم گلی بیابانی بهعنوان یکی از منابع جهت استخراج ترکیب آلفا-پینن گزارش میگردد.
کلید واژگان
آلفا-پینناسانس
مریم گلی (Salvia eremophila Boiss.)
فنولوژی
یزد
فیتوشیمی
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2017-02-191395-12-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگانسازمان پدید آورنده
1استادیار گروه زراعت، واحد میبد، دانشگاه آزاد اسلامی، میبد، ایرانکارشناسارشد مرتعداری، یزد




