بررسی وراثتپذیری و تنوع ژنتیکی جمعیتهای مختلف گیاه دارویی Oliveria decumbens Vent ایران با استفاده از خصوصیات مورفوفیزیولوزیکی و میزان اسانس
(ندگان)پدیدآور
العمرانینژاد, سیدمحمدحسیننقدی بادی, حسنعلیمهرآفرین, علیعبدوسی, وحیدخلیقی سیگارودی, فرحنازنوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
لعل کوهستان (Oliveria decumbens Vent.) یکی از گیاهان با ارزش دارویی در مناطق غربی ایران است که برداشت بیرویه آن از رویشگاههای طبیعی سبب افزایش خطر انقراض این گونه منحصر به فرد شده است. از این رو بهمنظور بررسی تنوع 25 جمعیت لعل کوهستان، آزمایشی با استفاده از 18 صفت مورفوفیزیولوژیکی و درصد اسانس در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی شرکت شهید بهشتی دزفول اجرا شد. نمونهها در اواسط خرداد ماه 1395 در زمان گلدهی کامل از سطح مزرعه جمعآوری شد. سپس صفات مورفوفیزیولوژیکی آنها اندازهگیری و استخراج اسانس به روش تقطیر با آب و با استفاده از دستگاه کلونجر انجام شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد بین جمعیتها از نظر این صفات، تنوع وجود دارد. با محاسبه واریانس ژنتیکی و محیطی مشخص شد تغییرات اغلب صفات بجز طول، عرض و نسبت عرض به طول برگ، قطر چترک، نسبت وزن خشک به تر و نسبت کلروفیل a به b، تحت تاثیر عوامل ژنتیکی بود. سپس توارثپذیری عمومی صفات عملکردی لعل کوهستان اندازهگیری شد و درصد اسانس، تعداد چترک در بوته و وزن خشک یکصد چترک بهترتیب مقادیر 91/0، 50/0 و 77/0 را به خود اختصاص دادند. نتایج همبستگی صفات و رگرسیون گام به گام نشان داد بافت گل و میوه در لعل کوهستان، بیشترین تاثیر مستقیم را در افزایش درصد اسانس و وزن خشک یک صد چترک داشت. براساس نتایج تجزیه عاملی، سه فاکتور اصلی که در مجموع 6/78 درصد از کل تنوع بین صفات را توجیه کردند عبارتند از عامل بیوماس گیاه بعنوان عامل اول و درصد اسانس و وزن گل بهترتیب عامل دوم و سوم در نظر گرفته شدند. نتایج تجزیه کلاستر نشان داد که جمعیتها در 5 گروه قرار گرفتند. گروه سوم و پنجم بهترتیب با بیشترین میانگین درصد اسانس و حداکثر وزن خشک یکصد چترک در بوته، پتانسیل کشت و کار و تبدیل به رقم را دارا میباشند. همچنین جمعیتهای موجود در کلاسترهای 1 و 4 بهدیل وجود بیشترین فاصله ژنتیکی از یکدیگر میتوانند جهت تلاقی و تولید بذور سینتتیک مورد استفاده قرار گیرند.
کلید واژگان
توارثپذیریتنوعژنتیکی
تجزیه خوشهای
لعلکوهستان
صفات مورفوفیزیولوژیکی
درصد اسانس
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2018-11-221397-09-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگانسازمان پدید آورنده
دانشجوی دکتری، گروه باغبانی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران.دانشیار پژوهش، گروه کشت و توسعه مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، کرج، ایران.
دانشیار ، گروه کشت و توسعه مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، کرج، ایران.
استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران.
دانشیار، گروه فارماکوگنوزی و داروسازی مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، کرج، ایران.




