بررسی و مقایسه مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی اسانس گیاه دارویی .Echium italicum L در رویشگاههای مختلف استان کردستان
(ندگان)پدیدآور
صبوری, فرنوشفاخری, براتعلیرحیمیان بوگر, عبدالرحمننوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بهمنظور بررسی مقایسه ای ویژگیهای مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی اسانس گیاه دارویی گلگاوزبان ایتالیایی (Echium italicum L.) آزمایشی بهصورت طرح آشیانهای در سه رویشگاه سنندج، مریوان و دیواندره استان کردستان در سه ارتفاع مختلف از هر رویشگاه در سال 1393 انجام گرفت. برای اندازهگیری شاخصهای موردنظر سرشاخههای گلدار گیاه از رویشگاههای طبیعی در اوایل تابستان برداشت شد. متغیرهای مورفولوژیکی شامل: ارتفاع بوته، وزن تر و خشک، طول و عرض برگهای ساده و رزت، فاصله میانگره، قطر ساقه، تعداد گل، قطر ساقه، تعداد برگ و تعداد شاخه فرعی و متغیرهای فیزیولوژیک شامل: شاخص کلروفیل، اندازهگیری عناصر NPK خاک، گل و برگ، عملکرد اسانس که با استفاده از روش تقطیر با آب طرح کلونجراستخراج، شناسایی ترکیبات تشکیلدهنده اسانس بااستفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی (GC/MS) و عملکرد موسیلاژ نیز با روش جداسازی توسط آب مقطر و رسوبدهی در اتانول 96 درصد مورد سنجش قرار گرفتند.دادهها بهوسیله نرمافزار آماری SAS و با روش آنالیز LGM مقایسه میانگینها انجام گرفت. نتایج مقایسه میانگینها نشان داد که با افزایش ارتفاع از سطح دریا و بهدنبال آن کاهش درجه، ارتفاع بوته، فاصلهی میانگره، قطر ساقه، تعداد برگ و درصد موسیلاژ و همچنین اسانس گیاه کاهش، در حالی که شاخص کلروفیل افزایش یافته است. ارتفاع از سطح دریا تاثیر معنیداری بر عملکرد اسانس دارد و بالاترین میزان اسانس در پایینترین ارتفاع برای هر رویشگاه بدست آمد ، همچنین اکوتیپ سنندج در ارتفاع 1557 متری از نظر عملکرد اسانس (097/0 درصد)، از سایر اکوتیپها برتر بود. از ترکیبات غالب اسانس میتوان به بورنئول، کامفور،کانوئیکمتیلاسترو کاندینون و... اشاره کرد.
کلید واژگان
ارتفاعاکوتیپ
اسانس
رویشگاه
کردستان
گلگاوزبان ایتالیایی
اکولوژی محیطی
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2018-08-231397-06-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگانسازمان پدید آورنده
کارشناسارشد گیاهان دارویی، گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایراندانشیار گروه بیوتکنولوژی و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
دانشجوی دکتری گیاهان زینتی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران




