بررسی آتاکولوژیکی، فنولوژی و فیتوشیمیایی گیاه دارویی Ziziphora clinopodioides Lam. به همراه اتنوفارماکولوژی و طیف فلورستیک گیاهان دارویی منطقه بوانلو (استان خراسان شمالی)
(ندگان)پدیدآور
قوی اندام بوانلو, اعظممازندرانی, معصومهنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
این تحقیق به منظور بررسی مورفولوژی، مهمترین نیازهای اکولوژی، فنولوژی و فیتوشیمیایی گیاه دارویی کاکوتی کوهی (Ziziphora clinopodioides Lam.)، تهیه لیست فلورستیک و اتنوفارماکولوژی گونههای دارویی در یکی ازرویشگاههای طبیعی در استان خراسان شمالی(بوانلو با ارتفاع 1728 متر) بهصورت طرح کاملاً تصادفی انجام شد. ضمن عملیات صحرایی مهمترین شاخصهای اکولوژیکی، فنولوژیکی و اطلاعات سنتی در مورد مصارف دارویی گیاه کاکوتی و سایر گونههای همراه دارویی در طب سنتی منطقه اخذ و ثبت گردید. سرشاخه های گلدار گیاه در تیر ماه 1392 جمعآوری و خشک شد و عصاره هیدروالکلی آن به روش حیساندن بدست آمد. مقدار فنل کل با روش فولین- سیکالتو و فلاونوئید کل با روش رنگ سنجی کلرید آلومینیوم در 3 تکرار اندازهگیری شد. نتایج نشان داد رشد رویشی گیاه کاکوتی کوهی از فروردین ماه آغاز و در اواخر خرداد تا اوایل مهرماه نیز در مرحله گلدهی به سر میبرد و در نیمه دوم مهر ماه به بذر مینشیند. تعداد 30 گونه گیاهی دارویی متعلق به 29 جنس و17 تیره شناسایی گردید که بهترتیب تیره آفتابگردان با 6 گونه (20 درصد) و نعناع با 4 گونه (13درصد) از بیشترین غنای گونهای برخوردار بودند. فرمهای زیستی تروفیت (43 درصد) و ژئوفیت (27 درصد) بیشترین شکلهای رویشی و عرصههای مدیترانهای (40 درصد) و ایرانو- تورانی (36 درصد) بیشترین پراکنش جغرافیایی را داشتند. همچنین مشخص شد گیاهان دارویی این رویشگاه به همراه گیاه کاکوتی در طب سنتی منطقه به عنوان ضدعفونی کننده، تببر، محرک معده و در درمان سرماخوردگی و ناراحتیهای دستگاه گوارش استفاده میشوند. مقدار فلاونوئید کل گیاه کاکوتی 19/0 ±21.2 میلیگرم در گرم معادل کوئرستین و فنلهای کل 06/0 ± 91 میلیگرم بر گرم معادل اسید گالیک بدست آمد.
کلید واژگان
اتنوفارماکولوژیاستان خراسان شمالی
فنل و فلاونوئید کل
کاکوتی کوهی
گیاهان دارویی
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2017-11-221396-09-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگانسازمان پدید آورنده
کارشناس آزمایشگاه-دانشگاه گلستاندانشیار گروه زیستشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان




