بررسی برهمکنش نیتروژن و شوری بر عملکرد، درصد روغن و کارآیی استفاده از نیتروژن در کلزا
(ندگان)پدیدآور
حسینی, یعقوبهمایی, مهدیاسدی کپورچال, صفورانوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
چکیدهسابقه و هدف: در بیشتر خاکهای شور و غیر شور نیتروژن به عنوان محدود کنندهترین عنصر غذایی برای رشد گیاهان مطرح است. در خاکهای شور، اثرات متقابل شوری و حاصلخیزی خاک از نقطه نظر تولید بهینه اهمیت فراوان دارد. عدم تعادل عناصر غذایی مورد نیاز گیاه یکی از مشکلات خاکهای شور است. در این شرایط که کاربرد کود، ممکن است اثر اسمزی ناشی از شوری را تشدید کند، همواره این پرسش مطرح است که آیا در خاکهای شور مصرف کود ضرورت دارد یا نه؟ به منظور پاسخگویی به چنین پرسشی، آزمایشی با فاکتورهای شوری و عنصر نیتروژن، بر روی گیاه کلزا انجام شد.مواد و روشها: به منظور ارزیابی برهمکنش شوری و نیتروژن، آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار با فاکتورهای شوری و عنصر نیتروژن، بر روی گیاه کلزا به اجرا در آمد. تیمارهای شوری شامل یک آب غیرشور (3/0 دسیزیمنس بر متر)، و آبهای شور طبیعی با شوری 3، 6، 9 و 12 دسیزیمنس بر متر بود. عنصر غذایی نیتروژن نیز دارای چهار سطح صفر (N1)، 75 (N2)، 150(N3) و 300 (N4) میلیگرم نیتروژن در کیلوگرم خاک به صورت نیترات آمونیوم بود. خاک به کار رفته در این پژوهش، دارای بافت لوم شنی و شوری کم و مقادیر ناچیز نیتروژن بود.یافتهها: نتایج نشان داد که به طور کلی با افزایش شوری، عملکرد نسبی دانه کلزا کاهش و با افزودن نیتروژن به خاک عملکرد افزایش مییابد. در بیشترین مقدار شوری (12 دسیزیمنس بر متر) کاربرد نیتروژن، حتی به مقدار 300 میلیگرم نیتروژن در کیلوگرم خاک، درصد روغن دانه کلزا را به گونهای قابل توجه افزایش داد. در شوریهای کمتر از 12 دسیزیمنس بر متر این افزایش اندک بود. با افزایش کاربرد نیتروژن و افزایش شوری آب آبیاری، کارآیی زراعی نیتروژن برای تولید روغن کاهش یافت. آستانه کاهش کارآیی زراعی نیتروژن برای تولید روغن در شرایط شور به مقدار کاربرد نیتروژن بستگی داشت. آستانه کاهش کارآیی زراعی نیتروژن برای تولید روغن، در سطح اول کاربرد نیتروژن برابر با 3/0 دسیزیمنس بر متر و در مقادیر بالاتر کاربرد نیتروژن این آستانه تا 6 دسیزیمنس بر متر افزایش یافت. با افزایش سطوح نیتروژن از شدت کاهش درصد بازیافت ظاهری نیتروژن کاسته شد. نتیجهگیری: با افزایش شوری، عملکرد نسبی دانه کلزا کاهش و با افزودن نیتروژن به خاک عملکرد افزایش یافت. به طور کلی، با افزایش شوری آب آبیاری (بهویژه در شوریهای زیاد)، در همه سطوح کاربرد نیتروژن، کارآیی فیزیولوژیک نیتروژن در کلزا افزایش یافت. در بیشترین مقدار شوری کاربرد نیتروژن، به گونهای قابل توجه درصد روغن دانه کلزا را افزایش داد. آستانه کاهش کارآیی زراعی نیتروژن برای تولید روغن در شرایط شور به مقدار کاربرد نیتروژن بستگی داشت. بنابراین، توصیه میشود در کاربرد مقادیر بالای نیتروژن در شرایط شور باید احتیاط بیشتری به عمل آورد.
کلید واژگان
آب شوربازیافت ظاهری نیتروژن
کارآیی مصرف زراعی نیتروژن
کارآیی فیزیولوژیک نیتروژن
عنصر غذایی
زراعت- تنشهای محیطی
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2016-07-221395-05-01
ناشر
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان و انجمن زراعت و اصلاح نباتات ایرانسازمان پدید آورنده
استادیار مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی هرمزگاناستاد گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس
استادیار گروه علوم خاک، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان
شاپا
2008-739X2008-7403
Related items
Showing items related by title, author, creator and subject.
-
بررسی اثر تلقیح باکتری تثبیت کننده نیتروژن و حل کننده فسفات بر عملکرد و شاخص های جذب نیتروژن در گیاه جو (hordeum vulgare L.) تحت سطوح مختلف نیتروژن
پدیدآور نامشخص (دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج, 2012-10-22)
-
اثر تنش آبی و مقادیر مختلف کود نیتروژن بر عملکرد دانه، اجزاء عملکرد، جذب نیتروژن و کارایی مصرف آب و نیتروژن در دو رقم کلزا
دانشمند, علیرضا؛ شیردانی راد, امیرحسین؛ نورمحمدی, قربان؛ زارعی, قاسم؛ دانشیان, جهانفر (انجمن علوم زراعت و اصلاح نباتات, 2007-01-01)به منظور بررسی اثر تنش آب و مقادیر مختلف نیتروژن بر عملکرد، اجزای عملکرد، کارایی مصرف آب، تجمع و جذب نیتروژن در کلزا، آزمایش مزرعهای به صورت فاکتوریل اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در سال زراعی 1384 ...
-
انتقال مجدد نیتروژن، غلظت عناصر نیتروژن، پتاسیم و فسفر گندمهای دی، تترا و هگزاپلوئید در پاسخ به نیتروژن
فتح اللهی, سمیرا؛ فتح اللهی, سمیرا؛ احسان زاده, پرویز؛ احسان زاده, پرویز؛ کریم مجنی, حسن؛ کریم مجنی, حسن (دانشگاه صنعتی اصفهان, 2021-01-01)ارتباط کاربرد کود نیتروژن با انتقال مجدد نیتروژن، غلظت عناصر فسفر، پتاسیم و نیتروژن در گندم بهخوبی شناخته شده نیست. مطالعه حاضر بهمنظور ارزیابی انتقال مجدد نیتروژن و وضعیت برخی از عناصر غذایی در برگ و دانه گندمهای قدیم ...




