کمی سازی واکنش جوانه زنی گندم در واکنش به دما و پتانسیل آب
(ندگان)پدیدآور
نوذری نژاد, مهینزینلی, ابراهیمسلطانی, افشینسلطانی, الیاسکامکار, بهنامنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
برای کمی سازی واکنش سرعت جوانه زنی به دما در تعیین دماهای کاردینال انتخاب مدل مناسب بسیار مهم است. پژوهش حاضر به منظور ارزیابی مدلهای رگرسیونی غیرخطی برای توصیف سرعت جوانهزنی گندم (رقم مروارید) به دما و پتانسیل آب صورت گرفت. بدین منظور سرعت جوانهزنی بذور در دماهای 5، 10، 15، 20، 25، 30 و 37 درجه سانتیگراد و پتانسیلهای رطوبتی صفر، 2/0-، 4/0- ، 6/0- و 8/0- مگاپاسکال اندازهگیری شد. برای توصیف سرعت جوانهزنی در مقابل دما و پتانسیل آب مدلهای دندانمانند، دوتکهای، بتا (اصلی)، بتا (تغییریافته) ارزیابی شدند. نتایج نشان داد مدل دندانمانند نسبت به مدلهای دیگر واکنش سرعت جوانهزنی به دما و پتانسیل آب را بهتر توصیف می کند. دمای پایه، دمای مطلوب تحتانی، مطلوب فوقانی و دمای سقف برای جوانهزنی گندم در شرایط عدم تنش به ترتیب 5/1، 8/23، 0/33 و 0/41 درجه سانتیگراد بدست آمدند. بهجز دمای پایه برای جوانهزنی، سایر دماهای کاردینال تحت تأثیر پتانسیل آب تغییر معنیداری نداشتند. ساعت بیولوژیک برای جوانهزنی نیز در پتانسیلهای مختلف آب بین حدود 34 تا 51 ساعت بود. ساعت بیولوژیک بهازای هر واحد افزایش پتانسیل آب (مگاپاسکال) حدود 20 ساعت کاهش یافت. از این پارامترها و روابط بهدست آمده میتوان برای پیشبینی زمان تا جوانهزنی و یا سبزشدن گندم در شرایط نرمال و دامنهوسیعی از تنش خشکی استفاده نمود.
کلید واژگان
پتانسیل آبجوانه زنی
دما
گندم
مدل های رگرسیونی غیرخطی
تکنولوژی بذر
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2014-02-201392-12-01
ناشر
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان و انجمن زراعت و اصلاح نباتات ایرانسازمان پدید آورنده
دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت، گروه زراعت دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگاناستادیار گروه زراعت دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
استاد گروه زراعت دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران
دانشیار گروه زراعت دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
شاپا
2008-739X2008-7403




