اثر پیش تیمار بذر بر جوانه زنی و رشد گیاهچه بابونه در شرایط شوری
(ندگان)پدیدآور
پرمون, قاسمعبادی, علیقوی عزم, عفتمیری, میثمنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
به منظور مطالعه تحمل بابونه به شوری و یافتن یک راه حل برای افزایش تحمل آن آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. فاکتور¬های آزمایش شامل پیش¬تیمار بذر با دو هورمون اسید سالسیلیک و اسید جیبرلیک با غلظت 250 پی پی ام در دو زمان¬ 12 و 24 ساعت به صورت مجزا و دو تیمار ترکیبی این دو هورمون( 12 ساعت اول با اسید جیبرلیک و 12 ساعت دوم با اسید سالسیلیک و 12 ساعت اول با اسید سالسیلیک و 12 ساعت دوم با اسید جیبرلیک) و فاکتور دوم شامل سطوح شوری (صفر، 50، 100 و 150 میلی¬ مولار کلرید سدیم) بود. صفات درصد جوانه¬زنی، متوسط زمان جوانه¬زنی، ضریب سرعت جوانه¬زنی، متوسط زمان جوانه¬زنی روزانه، سرعت جوانه¬زنی روزانه، طول ریشه¬چه، طول ساقه¬چه، بنیه بذر و فعالیت آنزیم¬های آنتی اکسیدان کاتالاز و پراکسیداز اندازه¬گیری شد. نتایج آزمایش نشان داد که شوری150 میلی¬مولار موجب کاهش درصد جوانه¬زنی (92 درصد)، افزایش متوسط زمان جوانه¬زنی روزانه (5/29 درصد)، کاهش ضریب سرعت جوانه¬زنی (7/27 درصد) و طول ریشه¬چه (64 درصد) و ساقه¬چه (63 درصد) و همچنین افزایش فعالیت آنزیم¬های آنتی¬اکسیدان شد. پیش¬تیمار بذر تاثیر زیادی بر صفات مورد نظر نداشت و در بین تیمارها، پیش¬تیمار ترکیبی اسید سالسیلیک- اسید جیبرلیک بیشترین تاثیر را بر درصد جوانه¬زنی نشان داد. بیشترین فعالیت پراکسیداز از پیش¬تیمار ترکیبی اسید سالسیلیک- اسید جیبرلیک و بیشترین فعالیت کاتالاز از تیمار بذر با اسید سالسیلیک به¬مدت 24 ساعت مشاهده شد.
کلید واژگان
بابونهتنش شوری
جوانهزنی
هورمون
تکنولوژی بذر
زراعت- تنشهای محیطی
فیزیولوژی گیاهان زراعی
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2013-11-221392-09-01
ناشر
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان و انجمن زراعت و اصلاح نباتات ایرانسازمان پدید آورنده
دانشجوی کارشناسیارشد گروه علوم و تکنولوژی بذر، دانشگاه محقق اردبیلیدانشیار گروه زراعت، دانشگاه محقق ادربیلی
دانشجوی کارشناسیارشد گروه علوم و تکنولوژی بذر، دانشگاه محقق اردبیلی
دانشجوی کارشناسیارشد گروه علوم و تکنولوژی بذر، دانشگاه محقق اردبیلی
شاپا
2008-739X2008-7403




