اثر پرایمینگ بذر بر آنزیمهای آنتیاکسیدانی و پراکسیداسیون لیپیدهای غشای سلول گیاهچه سیاهدانه ( Nigella sativa L.) تحت تنش شوری و خشکی
(ندگان)پدیدآور
پدیدآور نامشخصنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
به منظور بررسی اثر انواع پرایمینگ بر پروتئینهای محلول و آنزیمهای آنتیاکسیدانی گیاه دارویی سیاهدانه تحت سطوح مختلف تنش شوری و خشکی، دو آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل پنج سطح پرایمینگ (نیترات پتاسیم یک درصد و اسید سالیسیلیک 2/0 میلیمولار بهمدت شش ساعت، نیترات پتاسیم سه درصد و اسیدسالیسیلیک 5/0 میلیمولار به مدت 12 ساعت و هیدروپرایمینگ با آب مقطر بهمدت 24 ساعت)، بهعنوان فاکتور اول و فاکتور دوم شامل چهار سطح شوری (صفر، 75، 125 و 175 میلیمولار NaCl) در آزمایش تنش شوری و 3 سطح خشکی با پتانسیلهای اسمزی صفر، 3- و 6- بار توسط پلیاتیلنگلایکول 6000 در آزمایش تنش خشکی بودند. نتایج نشان داد که برهمکنش تنش شوری و خشکی با پرایمینگ بذور بر کلیه صفات اندازهگیریشده معنیدار بود. غلظت پروتئین محلول با افزایش تنش شوری و خشکی کاهش و آنزیمهای آنتیاکسیدانی و پرولین که نقش محافظتی در برابر تنش ایفا میکنند و مقدار مالون دیآلدئید افزایش یافت. اما در اثر اعمال پرایمینگ فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانی و پرولین افزایش و میزان مالون دیآلدئید یا پراکسیداسیون لیپیدهای غشای سلول کاهش یافت. در این تحقیق، گیاهان تیمارشده با اسیدسالیسیلیک و نیترات پتاسیم و آب مقطر، بطور معمول فعالیت آنتیاکسیدانی (کاتالاز، پراکسیداز و پلیفنولاکسیداز) و پروتئین محلول بالاتری را در مقایسه با گیاهچههای تیمار نشده نشان دادند.
کلید واژگان
پراکسیدازپروتئین محلول
پلیفنولاکسیداز
پیشتیمار بذر
کاتالاز
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2013-02-191391-12-01
ناشر
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان و انجمن زراعت و اصلاح نباتات ایرانشاپا
2008-739X2008-7403




